Dumnezeul lor de creștini!

De 2 zile încoace mi-am dezvoltat un ritual: intru pe Facebook, mă îngrozesc, ies de pe Facebook. Fac asta pentru că nu reușesc să înțeleg și să procesez intențiile acelor habotnici înguști care și-au declarat public satisfacția privind moartea unor oameni.

Ce scop au avut declarațiile lor? De ce, în urma unei tragedii de asemenea proporții, să vrei să răsucești cuțitul în rană cu manifestările tale intolerante și agresive? De ce se te mîndrești cu credința ta într-un astfel de Dumnezeu?

Eu nu sînt credincios, dar mi-ar plăcea să fiu. Și mi-ar plăcea să cred într-un Dumnezeu bun, milostiv și înțelegător. Mi-ar plăcea să cred într-un Dumnezeu care se costumează de Halloween, pentru că știe că nu-i altceva decît un bal mascat, un Dumnezeu care se bate cu culori la festivalul Holi, un Dumnezeu care respectă Ramadanul, Hanukkah și ziua de naștere a lui Buddha, pentru că știe că rolul religiei e de a oferi liniște și împăcare oamenilor.

Mi-ar plăcea să cred într-un Dumnezeu petrecăreț, unul care sărbătorește viața, ascultă toate genurile de muzică și bea vin alături de Odin, Ra, Zeus, Manitu și Vishnu. Un Dumnezeu al fiecăruia, un Iisus personal, un prieten nevăzut al cărui singur scop e să te susțină necondiționat. Un Dumnezeu care crede în tine chiar dacă tu nu crezi în EL.

M-au înduioșat toate demonstrațiile de solidaritate din ultimele zile. Am rămas impresionat de dăruirea celor din sistemul medical, de implicarea societății civile, de felul în care s-a mobilizat lumea pentru a-i ajuta pe cei afectați. Mi-a părut bine să-l văd pe ambasadorul Franței vorbind în limba romînă și oferindu-și întreaga susținere. E un gest mărunt, dar contează. Un moment de tăcere contează și el. Un bar închis, un show amînat în semn de respect, o donație, un gînd bun, toate astea contează. Fiecare gest omenesc de simpatie față de drama acelor oameni contează. Fiecare dintre noi vrem să ajutăm, pentru că și nouă ne-ar plăcea să fim ajutați într-o astfel de situație. A fost, pînă la urmă, o reacție normală venită din partea unor oameni normali.

Anormală a fost reacția B.O.R., care a emis un comunicat și atît. Ei știu să primească, ei nu știu să dea. Ei se poleiesc în aur, pentru că aurul e ignifug. Ei să fie sănătoși!

Anormale au fost și postările aberante ale unor credincioși, care au văzut în tragicul accident intervenția divină a unui Dumnezeu crud și nemilos.

Dumnezeul lor îi pedepsește cu foc pe cei diferiți. Dumnezeul lor e răzbunător, meschin, ticălos. Așa sînt și ei, făcuți după chipul și asemănarea unui Dumnezeu aprig și neîndurător, și trebuie s-o arate tuturor. Dumnezeul lor vede simboluri satanice peste tot, ca un psihotic. Dumnezeul lor înseamnă frică, nu iubire; înseamnă conformism, nu diversitate; înseamnă intoleranță, nu empatie. Dumnezeul lor de creștini provoacă suferință, nu alinare. Dumnezeul lor de creștini cere sacrificii. Dumnezeul lor de creștini își încalcă propria poruncă, ucigînd copii! Dumnezeul lor de creștini!

Dumnezeul meu de ateu l-ar ierta pe Dumnezeul lor! Și pe ei i-ar ierta! Într-adevăr, păcătoșii ăștia nu știu ce fac. Partea cea mai bună e că am văzut că ne putem descurca și fără ei.

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.