Dumnezeu ar cam vrea să-și concedieze 20% din slujitori

Prin cercurile înalte ale ierarhiilor bisericești umblă un zvon îngrijorător cum că Dumnezeu ar fi oarecum tentat să-și concedieze o cincime dintre slujitori, din varii motive.

În primul rând, Ființa Supremă ar vrea să mai decongestioneze puțin alambicatele structuri organizaționale ale Bisericii, cu care chiar și El are probleme să țină pasul. Sunt preamulți preafericiți, preaînalți, preacopleșitidepropriaimportanță dar preaumili și preafalsmodeste mutre bisericești cu care trebuie să țină pasul și cărora să le ignore deraierile comportamentale și averile ridicole și nejustificate.

La o analiză mai atentă se poate chiar spune că o ființă omniprezentă, omniscientă și omnipotentă nu ar avea nevoie de atâția intermediari. Astfel că mai multe poziții de middle management ar putea fi desființate imediat după postul Sfitei Mării, urmând apoi un veritabil potop de restructurări.

Nu a fost scoasă din ecuație nici ipoteza unor examene de sanctitularizare a preoților, situația actuală necesitând o forță de lucru mult mai competentă și mai bine pregătită.

Totuși, o mare parte din slujitorii care își vor pierde la propriu dar și la figurat slujbele face parte din pătura groasă a mirenilor. Dumnezeu vrea să renunțe la:
1) credincioșii de duminică, care își pleacă ochii de la cele sfinte în restul săptămânii,
2) pseudocredincioși, care cred că dă bine să fii perceput ca o fire religioasă dar sunt lipsiți de orice trăire spirituală,
3)milioanele de conformiști care se prefac pătrunși de fiorul religios din lipsă de imaginație, lipsa unui hobby sau a unei ocupații, dorința de a face parte dintr-un grup, orice grup, sau din simplul motiv că e mai facil să crezi orbește în ceva decât să-ți formezi o opinie proprie prin studiu și chibzuință.

Pe scurt, Tatălui i-ar plăcea să facă treabă doar cu cei cu adevărat interesați, pentru că Lui nu-i plac jumătățile de măsură așa cum nu și-a sacrificat doar jumătate din unicul Său Fiu. Ar vrea de asemenea să-și asume un rol mai activ în conducerea lumii, pe care a cam lăsat-o de izbeliște în ultimile mii de ani, fără să se mai obosească s-o curețe cu ape uriașe sau ploi de bolovani în flăcări.

———-
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.