DSLR-ul e păgîn, scrie și pe Facebook

E lung pămânul / ba e lat / ba e rotund / ba e pătrat. Și niciunde pe pămîntul respectiv nu găsești mai multe capete pătrate decât acolo unde religia se intersectează cu new media. Deci pe Facebook. Pe când dădeam din colț în colț de pagină, evitînd pe cît posibil orice demers productiv, văd un share către o postare a Academiei Naționale de Ortodoxism Patriotic, făcut bineînțeles la modul ironic, eu neavînd fanatici religioși printre amici, doar comedianți. Nu dau link către pagina respectivă pentru că nu vreau să încurajez astfel de comportamente, numele i l-am dat doar dintr-o prostească corectitudine pe care mă încăpățînez s-o întrețin. Pagina este o fîntînă nesecată de tembelisme și inepții, adică o sursă infintă de amuzament pentru orice om cu IQ mai mare decât mărimea pantofului, dar și un motiv de îngrijorare pentru cei care sunt destul de naivi să spere într-o lume mai bună și/sau o societate mai avansată cultural.

Primul exemplu, preluat integral, este textulețul de mai jos. Poftiți de luați lumină, atîta timp cît nu e vorba de lumina din bliț-ul unui DSLR, o să înțelegeți imediat de ce:

Fotografia e o forma idolatrie pagana, iar poza e chip cioplit. Agatarea de amintirile lucrurilor trecatoare e pierzatoare de suflete, pentru ca omul a fost pus pe acest pamant sa-si salveze sufletul, nu amintirile.
Tehnologia DSLR e cea mai bolnava forma a acestei patimi. De indata ce te apuci sa admiri poze de inalta calitate, te vei pierde in detalii si vei uita de sfanta biserica.
Un mare pacat e sa te uiti duminica dimineata la poze facute cu DSLR, in loc sa mergi la Sfanta Liturghie.
DSLR = Demonizează-ți Sufletul, Lucifer Râde.

Nu mă las păcălit într-o eventuală dezbatere, am alte mori de vînt pe care să-mi risipesc energia. În fond, și icoanele sunt niște poze făcute cu mîna, în opinia mea umilă. Poze făcute unor personaje imaginare. Ai naibii să fie deci acei care admiră poze de înaltă calitate. High-definition-ul e unealta Diavolului, la fel și Photoshop-ul. Rătăcirea adevărată începe cu pierderea în detalii, cu privitul la poze de mulți megapixeli duminică dimineața. Păăăi, o fi atunci ok în alte zile? Dar pozele non-DSLR sunt bune? Ne întoarcem la aparatele cu film, vintage, ca niște hipsteri adevărați?  Facem poze cu VGA-ul din telefon? Schițăm din creion? Parcă nu-i așa ușor să ții minte tot, eu aș vrea să am amintiri și de cînd mă îmbăt, și numai cu poze pot face asta.

Alte acronime, la fel de nesemnificative:
DSLR= Doamne Scapă-mă de Lumpeni Religioși
DSLR= Descoperă Sufletul în Lumini Radiante
DSLR= Drăcie Stanică ce Lezează Retina
DSLR= Duminica Savurăm Lumina Raiului

E trist cum unii care-și spun Academie Națională să scrie niște lucruri care n-au nimic în comun cu academicul, ba chiar sunt atît de prostești că frizează retardarea.

Dar asta-i nimica toată, și nu în sensul că orice discurs religios are valoare nulă în ochii mei, ci în sensul că vorbele lor de duh (sfînt?) continuă în alte postări, una mai halucinantă decît alta, de zici că autorii au ars etnobotanice în cădelniță. Textul nu e integral, am lăsat doar părțile amuzante. Poftim cultură:

Mare pacat inaintea lui Dumnezeu si in fata Neamului tau este sa sa fii fata trecuta de 25 de ani si sa fii nemaritata. Cei mai buni ani pentru nasterea de prunci sunt aproape pe terminate, iar tu ce ai facut in timpul asta?  (0)

Ti-ai pierdut timpul prin facultati(1) si saloane de infrumusetare, sau ti-ai cautat servici sa te intretii singura, in loc sa te daruiesti vietii de familie asa cum porunceste Hristos. 

Ti-ai facut parul cu placa in loc sa imbratisezi naframa. Ti-ai facut unghiile si te-ai epilat, aratand dispret fata de darurile frumusetii naturale de la Dumnezeu.Ai umblat prin cluburi unde ai ascultat muzica strainista care ti-a racit sufletul la profunzimea fibrei nationale(2), care te cheama neincetat sa aduci noi fii si fiice in sanul Poporului Romanesc. 

Doamne-fereste, poate ai si preacurvit folosind metode de contraceptie (care, daca nu stii, au fost inventate de Noua Ordine Mondiala pentru depopularea planetei). (3)

Nu uitati naframa. Naframa, acest vesmant stramosesc care combate pacatul malahiei in randurile barbatilor(4), este contributia voastra la comoara care vi se pregateste in ceruri. 

(0)-evident, întrebarea e retorică. Să nu vă apucați să le explicați oamenilor ce ați făcut pînă la 25 de ani de nu sunteți căsătorite, nu trebuie să vă justificați în față nimănui, nici măcar a mamei care aștepta deja ca la vîrsta asta să-i oferiți un nepoțel;

(1)-aici îmi vine să le dau dreptate, majoritatea facultăților sunt o pierdere de timp, dar nu toate, deși nu cred că la asta se referă ei, ci la faptul că ei consideră învățămîntul superior ca fiind redundant, mai ales cînd vine în conflict direct cu mentalitatea de crede și nu cerceta cu care religia instituționalizată vrea să popularizeze ignoranța;

(2)-“răcit sufletul la profunzimea fibrei naționale”, Vadim a auzit fraza asta? pun pariu că l-ar bucura la culme. Ah, era să și uit, muzica străinistă e cîntată inclusiv de majoritatea romînilor, nu prea mai are rost să vă agitați în direcția asta;

(3)-în mod ciudat, planeta e mai populată ca oricînd, iar metode de contracepție folosesc și soții căsătoriți în mod legitim, cu alergat în jurul alterului purtînd coronițe, care nu vor să aducă un suflet nou pe lume, din motive personale pe care doar ei sunt în măsură să le comenteze, nu voi;

(4)-vestimentația femeilor n-ar trebui să aibă nimic în comun cu proasta gestionare a impulsurilor care-i posedă pe unii dintre bărbați. Impulsuri de altfel plăcut inofensive, eliberatoare de stres. Dar să spui că purtarea unui batic combate malahia e ca și cum ai spune că poza unui sandwich combate foamea mondială, e naiv din cale afară.

Textele sunt luate de pe pagina de Facebook numită Academia Națională de Ortodoxism Patriotic. Mai îngrijorătoare și/sau hilare sunt comentariile celor care au trecut pe acolo, un real potop(!) de declarații de simpatie acreierată, glume finuțe sau înjurături sincere. Partea cea mai tristă e că în timp ce eu am scris texul acesta pagina a mai adunat vreo 30 de fani, și nu știu cîți din ei au dat Like-ul în glumă.

În aceste condiții tot ce pot eu spune este: Doamne ajută! Și Doamne-ți mulțam că-s ateu.
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.