Dragostea la supereroi

The Amazing Spiderman e mai bun decît toate celelalte 3 filme cu omul păianjen la un loc, și nu doar pentru că Emma Stone e infinit mai drăguță decît Kirsten Dunst. Filmele lui Sam Raimi păreau să nu ia în serios personajul lui Peter Parker, personaj pe care Tobey Maguire l-a caricaturizat și ridiculizat într-un mod inacceptabil pentru fanii hard-core ai benzilor desenate. Poate de aceea s-a optat pentru un remake la doar 10 ani după lansarea primului episod din cele 3. 
Spun că e foarte bun nu doar pentru că aproape m-a făcut să plîng la un moment dat, ci pentru că m-a pus serios pe gînduri. Am observat eu că supereroii n-au nicicum noroc în dragoste. Spiderman s-a căznit vreme de 3 lung-metraje să-și rateze romanța cu Mary Jane și încă unul ca să-și complice dubla existență cu o relație imposibilă, cea cu Gwen Stacy. Imposibilă deoarece Peter i-a promis tatălui ei în timp ce acesta murea că nu-i va prihăni fata, lucru ce se dovedește mai greu de făcut decît de zis, Emma Stone fiind, după cum am mai zis, incredibil de atrăgătoare în rolul lui Gwen. Chiar și Jim Carrey i-a dedicat un filmuleț prin care-și expunea sentimentele romantice față de ea. Vorbim doar de filme, universul benzilor desenate fiind prea stufos și vast pentru a fi rezumat aici (acolo Peter și Mary Jane sunt căsătoriți pentru un timp, parcă se vorbea ceva și despre o sarcină și o rivalitate între Gwen și Jane). Deci, concluzia este că Peter Parker n-are noroc la capitolul Dragoste, cu D mare. Mergem mai departe.  
Bruce Wayne (Batman) își încheie trilogia stînd frumușel la o terasă cu Selina Kyle (Catwoman) și ar părea a fi visul oricărui bărbat să dispară în lumina difuză a apusului alături de Anne Hathaway (locul 2 e ocupat de dispărutul cu barca în crepuscul alături de Rachel Weisz, ca și Jeremy Renner în Bourne Legacy), dar să nu uităm că pentru a face asta Bruce și-a pierdut întreaga avere și a avut spinarea frîntă de Bane + un sejur neplăcut într-un puț/închisoare după ce Catwoman l-a trădat în cel mai cinic mod cu puțință. Dacă de asta e nevoie pentru a-ți găsi sufletul pereche, mai bine burlac. Și să nu uităm că Joker a aruncat-o în aer pe prima lui feblețe, Rachel, cea care oscila între afecțiunea lui și a lui Harvey Dent, pentru a se hotărî destul de tîrziu că Harvey ar fi cel mai bun pentru ea. Trist, Harvey moare și el și Bruce se închide în casă timp de mai mulți ani.
Desigur, Bruce Wayne face parte din elita financiară a lumii imaginare (locul 8 în Forbes Fictional 15) și nu e străin de compania fotomodelelor și a balerinelor rusești și a oricărui răsfăț sexual pe care banii îl pot procura, dar dragostea e cu totul altceva, ceva ce nu poate fi cuantificat la modul pragmatic. 
Același este cazul lui Tony Stark (Iron Man), locul 5 în același top, ale cărui sentimente față de Pepper Potts nu reușesc să se concretizeze în ceva mai serios decît un flirt, cel puțin nu în primul film. În al doilea parcă se înfiripă ceva, asta pentru că oricît ai fi de supererou tot ai nevoie de cineva să te salveze și în preajma căruia să poți fi la rîndul tău vulnerabil, dar în trailerul pentru Iron Man 3 se pare că cineva va profita de slăbiciunea lui Tony pentru Pepper și o va răpi pe aceasta, distrugîndu-i miliardarului playboy geniu filantrop căsoiul și colecția de armuri de tinichea. With great power comes great responsibility, în special față de cei dragi, cei numai buni de a fi folosiți în scopuri de șantaj emoțional de către răufăcători (scenariu clasic în aproximativ toate filmele mai puțin The Punisher, unde locul șantajului e luat direct de crimă). Deci nici lui nu îi va fi ușor.
Superman a avut timp în zeci de episoade să o înduioșeze pe Lois Lane și nu pare să fi avut vreun sorți de izbîndă, la fel și varianta lui mai tînără, care se perpelea de dragul lui Lana Lang și cam atît, sincer am văzut prea puțin din Smalville ca să mă pronunț. Poate că lung-metrajul de anul viitor îl mai scoate pe Omul de Oțel din anonimatul în care a fost pus de toți Avengerșii și X-menii din ultima vreme.
Thor ar avea o grămadă de potențial amoros, ați văzut doar cît de bine mînuiește ciocanul. Pe de altă parte, poate că e prea preocupat de propriul lui ciocan, de care nu vrea deloc să se despartă și pe care-l alintă cu numele de Mjölnir. Tot la anul vom vedea dacă Natalie Portman îl va putea face să uite de Asgard și să se așeze la casa lui, ca omu’.
Și tot la anul va continua povestea lui Captain America, care numai ce-a fost dezghețat după ce s-a luptat cu Red Skull și amenințarea științifico-nazistă și a fost pus să apere New York-ul de nenorociții aceia de chitauri invadatori. Să vedem cît de bine se poate adapta la epoca modernă și la noile tehnici de flirt și curtare. Asta în caz că trece ușor peste faptul că idila lui cu officer Peggy Carter n-a avut nici o finalitate fericită, el călătorind mult în viitor din pricina unei criogenii tare inoportune.
Wolverine habar n-are ce vrea, deci bănuiesc că nici nu se gîndește la sentimentalisme. Oricum saga X-men devine cam derutantă din punctul de vedere cronologic, cu un nou episod în 2014 (X-Men: Days of Future Past) ce continuă ceea ce a început First Class, cel care a fost un prequel pentru celelalte 3 filme cu mutanți. Undeva între ele e și povestea lui Wolverine, care va fi și ea potențată la anul cu un nou episod. Deci, din ce în ce mai complicat: Rogue era plină de hormoni dar nu putea atinge pe nimeni, profesorul Xavier e paralizat de la brîu în jos, deci iubirea lui ar fi oricum sterilă, Jean Grey l-a ucis pe Cyclops și Wolverine pe Jean Grey și astfel s-au șters două dintre laturile unui triunghi amoros.
Hellboy e o creatură hidoasă, deci nu. Blade e un fel de semi-monstru vampiric, deci scade gradul de compatibilitate. Țestoasele Ninja, din punct de vedere amoros, sunt oarecum retrase în carapacea lor. Ghost Rider e dat dracului, la propriu, deci nu. Daredevil ar putea să insiste la Elektra, doar se știe că dragostea e oarbă, deci maybe. Green Lantern nu mi-a plăcut, nu-l pomenim aici. Mr. Fantastic o duce bine mersi cu Invisible Woman în timp ce Human Torch ține lumînarea alături de bolovanul uman. Pentru Hulk este neidicat să încerce orice în afara platonicului, din motive evidente. Parcă era ceva-ceva între Black Widow și Hawkeye dar, din nou, trecutul încărcat vine ca o serioasă complicație. Așa este mereu cînd unul din parteneri încearcă să-l ucidă pe celălalt. 
Pentru Watchmen e la fel de greu, ei fiind deja expirați. Ba mai mult, Comediantul era un violator și un criminal sadic. Fata lui, Silk Spectre (the second) pare să se mulțumească cu copia fadă a omului liliac, și anume Nite Owl (bufnița nopții, de parcă bufnițele n-ar fi păsări exclusiv nocturne), asta chiar dacă Dr. Manhattan se putea dedubla de n ori, fiecare dintre dublurile lui putînd s-o dezmierde super-intens pe micuța muritoare. Eh, cîteodată Less is More.
Păi și dacă supereroii au asemenea greutăți în dragoste, eu ce speranță să mai am? În cel mai bun caz, am o semi-superputere: sunt semi-invizibil. Abilitatea a fost testată la mai multe petreceri și evenimente sociale. Deci, tuturor ne este greu.
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.