Doi tineri au fost bătuți în autobuz pentru că citeau cu voce tare

Doi tineri bucureșteni au fost agresați în autobuzul 333 pentru că citeau cu voce tare. Lectura zgomotoasă a celor doi i-a deranjat pe ceilalți pasageri într-o asemenea măsură încît mai mulți călători s-au autosesizat și i-au agresat fizic, pe bază de cafteală, rupîndu-le cărțile și jignindu-i cu apelative precum “viermi de bibliotecă” sau “dottore”.
Încăierarea s-a produs după ce tinerii cititori, ce aparțin unui grup de minorități intelectuale cunoscut drept Clanul Lecturarilor, au refuzat în repetate rînduri să folosească pentru citit vocile interioare (vocea interioară e vocea aia mică pe care o auzi în cap atunci cînd te uiți peste cuvintele scrise pe foaie sau ecran – procedeu numit și subvocalizare în jargonul cititorilor înrăiți, n.red.). 
Poliția Capitalei a deschis un dosar penal pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, după ce un martor aflat la fața locului a postat un clip ce începe cu cei doi citind exagerat de tare, sfidător aproape, pasaje din cărțile pe care le aveau la ei. Din spusele unora, cele două cărți din care s-a citit erau Festinul ciorilor de George R.R. Martin și La țigănci de Mircea Eliade. Așa cum era de așteptat, spoilerele i-au inflamat pe cei ce nu trecuseră de sezonul doi din serialul Game of Thrones.
Incidentul vine la doar două zile după ce în tramvaiul 41 mai mulți oameni și-au împărțit pumni, picioare și karăți din cauza volumului la care unii dintre ei ascultau manele. 
Discriminerea culturală în mijloacele de transport este un subiect care a divizat opinia publică în ultima vreme. Unii cetățeni sînt de părere că nu este acceptabil în nici un caz să bați pe cineva doar pentru că citește cu voce tare în public, chiar dacă citește din platitudinile spirituale ale lui Osha sau din exercițiile de echilibru ale lui Tudor Chirilă. 
Alți oameni, în schimb, sînt de părere că e perfect normal să ți se facă semnul de carte guler dacă insisți să îți impui preferințele literare asupra celorlați. Ceea ce sună oarecum logic și în concordanță cu o mai veche vorbă din popor, cea care spune că ce ție îți place, altuia nu-i face.

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.