Despre piratatului fanilor pe Facebook, de data asta cu exemplu concret

Nici n-au trecut 2 zile de cînd refuzam politicos oferta de a mi se îngroșa fanbase-ul de pe Facebook prin metode mai mult sau mai puțin ortodoxe, cînd observ un exemplu clar de activitate semi-suspectă, exact genul de mînărie de care m-am ferit eu. Fiind vorba de un brand de rom care are ca imagine un pirat celebru (Captain Morgan), probabil că n-ar trebui să mă mire că pagina lor de FB a reușit să dezgroape o comoară de 4,6 milioane de fani în taman 2 zile. Nu știu dacă-i mult sau puțin, dar e al naibii de brusc și din senin. Afară din albastru, vorba americanului. 

Nu zic că nu-s fani adevărați, fani care au ajuns cu toții la concluzia că brandul respectiv de rom merită un Like și toate astea în decurs de 48 de ore (unde erau oamenii ăștia cînd USL a vrut să-l demită pe marinel?), dar e cel puțin bătător la ochi în situația în care pagina lor de FB n-a avut nici o companie de promovare cît de cît vizibilă în ultima vreme, nu tu o aplicație cu joc, nu tu o poză cu pisici, nu tu un “Primești un iPhone 7S dacă dai click Aici!”. Știți cum zic?

De la 9.200 de fani în data de 6 august (poza e printscreen de pe Facebrands.ro), avînd în medie o fluctuație de +1 fan pe zi (calcul ochiometric), pagina CaptainMorganRomania are în 7 august un profit brusc de 3.254.015 fani. O piraterie atît de penibilă n-am văzut nici măcar în ultimul film al lui Johnny Depp (nu ăla cu indianul, ăla din seria cu pirați).

Ba mai mult, la o căutare superficială pe Facebook am mai găsit 4 pagini ale brandului respectiv, pagini avînd exact același număr de fani (aprox. 4,6 milioane). Una pentru Germania, una pentru Marea Britanie, una pentru Cehia și una pentru SUA. Probabil există cîte una pentru orice țară, fiecare din ele avînd exact 4,6 milioane de iubitori ai romului. N-am mai insistat pentru că eram deja lămurit.

Din nou, nu zic că trebuie să te fii îmbătat rău cu rom ca să crezi că fanii aceia-s adunați pe bune, zic doar că e ceva ciudat în evoluția cantitativă a fanilor în poza de mai sus. După cum îi plăcea lui Hunter S. Thompson să zică, res ipsa loquitur. Adică lucrul vorbește de la sine.
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.