Dar Klaus cu ce comediant ar putea să-si bea cafeaua?

Văzîndu-l pe Barack Obama cum o arde pe barosăneală cu Jerry Seinfeld, asta la doar o lună-două după ce o văzusem pe Michelle (prima doamnă, nu neapărat prima lui doamnă) cum trîntește un rap scurt întru promovarea învățămîntului superior cu Jay Pharoah, unul din actorii show-ului Saturday Night Live, am încercat din toate puterile să mă abțin și să nu trasez paralele transatlantice cu situația comicului autohton.

Raportarea la americani e încetățenită la noi, e un fel de a doua natură, după deja celebra noastră indolență. De altă natură nu mai poate fi vorba, că s-au ocupat niște băieți s-o defrișeze. Piratăm filme americane (nu-i greu să deduci asta cînd vezi amici cum declară pe rețele sociale că se uită la filme care n-au apărut încă în cinematografe), copiem formate de televiziune și preluăm umor american în toate formele lui de agregare (stand-up, sketch comedy, vine, podcast, site de știri false, etc.)

Evident, la noi de rîde din pricini diferite. Se face foarte mult haz de necaz (sau haz de macaz în cazul glumelor depre lentoarea CFR), se speculează despre ce înseamnă să fii mafiot, se share-uiesc poze cu bancuri și se rîde despre Vaslui, inclusiv în județe care nu-s cu nimic mai strălucite.

Ca s-o spun pe aia dreaptă, n-am reușit să evit comparațiile cu frații de peste ocean. Mi-am dorit s-o văd și eu pe doamna Carmen Iohannis promovînd educația (nu-i nimeni mai potrivit decît un profesor pentru misiunea asta, nu?), mi-am dorit să o văd dansînd dezinvoltă la vreun talk-show decent sau o emisiune de tip late-night, după care mi-am amintit că noi nu avem de-astea. Talk-show-urile sînt mînjite cu secreții tabloide și singurele emisiuni de seară sînt ori aservite politic ori monoloage triste scuipate printre dinți de niște tipi care-s amuzanți doar accidental. Plus că la noi singurele dansuri la care se încing politicienii sînt horele populare. Pardon, populiste.

Totuși, trebuie să existe cineva care să facă un material amuzant cu președintele. Un comic celebru, consacrat, confirmat de-a lungul anilor, un actor care a jucat și s-a făcut remarcat în cel mai vizionat sit-com românesc, un bun improvizator și om de televiziune. N-a trebuit să chinui prea mult procesorul că am și găsit omul potrivit. Singurul calificat pentru a bea o cafea cu președintele și pentru a scoate din asta un filmuleț amuzant e nimeni altul decît Mihai Bobonete. Cu președintele americii, desigur, că Iohannis e la fel de relaxat și de distractiv ca o colonoscopie.
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.