Cum va fi Biserica în anul 2100

Pentru că-s un cititor lacom ce nu-și poate astîmpăra fiorul cărturesc atunci cînd trece pe lîngă o librărie, mi-am mai cumpărat o carte, deși am pe noptieră mai multe volume începute. Cartea e grozavă. Uite-mă în poza de mai sus cît de capitvat citesc din ea. Cred că în momentul în care m-a surprins camera ascunsă citeam ceva extrem de fascinant.

Michio Kaku, autorul, speculează și extrapolează bazat pe descoperiri științifice care există deja, trecînd în revistă posibilele invenții de care se va putea bucura umanitatea în următorul secol. Din păcate, cartea are un neajuns. Nu spune nimic despre cum se va putea experimenta sentimentul religios grație acestor inovații.

Nimic despre potențialele pelerinaje la muntele Athos făcute în realități virtuale în care, punîndu-și pe cap o cască VR, credincioșii vor putea să viziteze muntele sfînt din propriul apartament și poate chiar să vadă și o reproducere pixelată a unui Becali care plătește preoți cu cash. Nimic despre roboți la care să te spovedești liniștit pentru că au memorii care se formatează în fiecare seară și nu țin minte nici un detaliu cu care să te șantajeze apoi. Nimic despre lumînări pe bază de LED. Nimic despre cum vor evolua rugăciunile într-o vreme în care știința ne va transforma pe toți în semi-zei cu puteri incredibile asupra mediului înconjurător.

Nimic despre sfinți, moaște sau împărtășanii, ca și cum progresul și inovația n-ar fi deloc influențate de superstițiile medievale pe care se bazează religia organizată. Haștag: dezamăgitor.
—–

One thought on “Cum va fi Biserica în anul 2100

 1. 0gar

  Daca aceasta carte se numeste ”Fizica Viitorului” pai cum sa scrie Michio Kaku cum va fi Biserica in anul 2100? Banuiesc ca scrie despre evolutia in domeniul fizicii, de care omenirea va profita ca sa-si faca arme, asa cum a facut in decursul Istoriei. Sau ai crezut, ateu cum te stiu, ca daca nu scrie nimic in carte, atunci inseamna ca Biserica se va desfinta? Spre dezamagirea ta, nu va fi asa. Si nu inteleg de ce ai dat banii pe cartea aia, daca erai curios ca sa stii ce va fi cu Biserica peste 82 de ani, trebuia sa ma intrebi pe mine. Iti scriam pe gratis:
  – Uniunea Europeana nu va mai exista. Nu va mai exista nici Romania. De fapt nu vor mai fi nici un fel de tari, iar globalizarea se va incheia cu succes. Numarul locuitorilor de pe Pamant se va tripla (fara sa-i mai numaram pe cei de pe alte planete). Oranduirea capitalista va fi inlocuita cu cea comunista, care va nationaliza toate fabricile de bere, apoi cand se va termina berea, Puterea va fi preluata iarasi de catre capitalisti. Vom fi condusi de alti politicieni, urmasii celor care ne conduc astazi, la fel de corupti, care vor inlocui toate bordurile de pe strazi cu aceeasi frenezie, cu deosebirea ca bordurile din viitor nu vor mai fi confectionate din beton, ci din metale rare.
  – Cursa Spatiala va cunoaste apogeul, Luna va fi colonizata in totalitate, Marte doar pe jumatate, iar statiile spatiale vor fi atat de numeroase incat multe din ele vor fi vandute second-hand la marginea sistemului solar. Transportul inter-planetar va fi reglementat prin mijloace birocratice, dar vor fi si astronauti amatori care vor construi fara autorizatie tot felul de improvizatii, folosind instructiunile tehnice ale lui Jules Verne din romanul ”De la Pamant la Luna”.
  – nu vor mai exista alte specii de animale decat cele folosite ca animale de companie: caini, pisici, iguane. Vor mai exista desigur sobolani, dar vor suferi atat de multe mutatii incat nu vor mai fi usor de prins ca cei din ziua de azi. Animalele comestibile vor fi consumate in totalitate, apoi si cele ne-comestibile, iar astfel va fi deschisa calea industriei alimentelor artificiale.
  – Plantele vor fi cultivate doar in colonii, in sere hidroponice; pe Pamant orice forma de vegetatie va fi starpita.
  – oamenii vor trai in medie 200 de ani (iar varsta de pensionare va creste la 220 ani). Toate bolile azi incurabile vor fi atunci, eradicate. Vor apare altele, noi, la fel de mortale.
  – nu va mai fi petrol. Plasticul necesar se va obtine reciclandu-se muntii de PET-uri de bere de pe suprafata planetei care vor fi mai inalti decat Everestul. Combustibilul viitorului va fi hidrogenul. Extras din apa. Deci nu vor mai exista mari si oceane. Avantajul e ca nu vor mai fi inundatii. Dar nici peste.
  – nu vor mai exista discriminari sexuale. Constitutia nu se va mai impotrivi la casatoriile dintre gay, lesbiene, pedofili, necrofili, gerontofili. Inmultirea speciei se va face controlat, in laboratoarele de clonare. Termenul de ”familie” va ajunge un arhaism.
  – vor exista in continuare biserici, moschei, temple. Principalele religii se vor scinda. Sectele vor fi si mai numeroase. Vor apare profeti noi. Vor apare religii noi. Lacasele de cult construite in spatiu vor fi chiar mai mari decat cele de pe Pamant, dar nu din cauza cresterii credintei ci din cauza scaderii gravitatiei.
  – vor apare alte clase sociale ca urmare a aparitiei oamenilor artificiali si a robotilor humanoizi. Ca urmare a transferului memoriei cerebrale a celor decedati in serverele publice, situatia de ”existenta” a unei persoane se va prelungi si dupa moarte (exceptie facand situatia in care ii sunt sterse datele de pe server datorita comportarii inadecvate in spatiul virtual)
  – proprietatea privata va fi garantata prin Lege, dar Guvernul Universal care va aparea isi va rezerva dreptul de a modifica Legea cand are el chef.
  – omenirea va inventa noi moduri de transport, de explorare si de calatorie in spatiul cosmic, dar majoritatea oamenilor isi vor petrece timpul liber in capsulele lor individuale.
  – mijloacele de comunicare (telefonie, internet, televiziune, radio, transmisii 3D) vor fi contopite intr-unul singur -telepatia- dar omul viitorului va deveni anti-social si isi va ecrana permanent sistemul de comunicare, astfel incat sa nu stie ceilalti la ce se gandeste.
  – fumatul va evolua, dupa tigarile electronice se vor inventa tigarile obtinute prin nano-tehnologie. Bauturile alcoolice, carbo-gazoase, cafeaua, energizantele, drogurile vor fi din ce in ce mai diversificate si foarte ieftine. Jocurile de noroc se vor practica la orice colt de strada, la orice ora. Prostitutia va fi infloritoare.
  – in anul 2100 iti vei plati la Banca si ultima rata, acum garsoniera este a ta.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.