Perioada de post este în egală măsură un exercițiu în purificare spirituală și o dietă alimentară. Abordat în zeci de feluri, de la cele extreme și pînă la cele mai relaxate, postul reprezintă pentru majoritatea credincioșilor o pregătire pentru festinul din seara de Crăciun. Puțină lume își dă seama, însă, că această formă de a posti este extrem de nesănătoasă.
Să te pregătești pentru un ospăț înfometîndu-te e ca și cum te-ai antrena pentru un maraton stînd în pat. E foarte greșit! E ca și cum ai învăța pentru un examen dînd foc manualelor. E ca și cum ai vrea să argumentezi o idee folosind doar analogii.
Postul se ține corect, așa cum a vrut Dumnezeu, în felul următor: patruzeci de zile înainte de Crăciun, te îndopi cu mîncare exact așa cum urmează inevitabil s-o faci de sărbători. Fiecare zi de post ar trebui să fie o repeție serioasă pentru cina îmbelșugată de la care abia vei putea să te ridici, ghiftuit pînă dincolo de limita confortului.
Astfel că, cel mai eficient mod de a ține post este de a te îngropa zilnic în sarmale, cîrnați, tobă, pomana porcului, jumări, salată de boeuf cu pui, cozonaci, murături și sărățele, și de-a încerca să evadezi de sub acest munte de mîncare trecîndu-l prin stomac. Acest ritual gastronomic trebuie îndeplinit cu sfințenie dacă vrei să faci față cantității ridicole de tradiție culinară sub care va geme orice masă de om gospodar în ziua de Crăciun.
O abordare greșită a postului, una în care îți refuzi carnea și produsele de proveniență animală, se traduce în organe leneșe, ce nu vor putea procesa toate bunătățile pe care vei vrea să le bagi în tine doar ca să compensezi pentru lunga perioadă în care ai răbdat de foame.
Exersează mîncatul cît de mult poți! Nu trebuie să fie neapărat mîncăruri tradiționale, se poate ține post și cu pizza, hamburgeri sau mîncare chinezească. Să fie orice, dar să fie mult! Așa cum se cuvine și așa cum se face de mii de ani pe aceste meleaguri.
Deci nu uita: postul se ține mîncînd.
Pingback: Ce mi-a mai plăcut pe internet (5) – Alina Valentina Mihai