Cum poți deveni celebru descoperind chestii care există deja

Asta e o chestie numai bună de preluat de Coaliția pentru Fam. Ilie, pentru că nu se poate explica copiilor. Cel puțin eu nu pot. Nu reușesc să mi-o explic nici mie, eu fiind doar un copil mai mare.

Citesc o carte amuzantă despre călătoriile unui idiot prin lume și, la un început de capitol, se menționează că Hiram Bingham (al treilea, dacă numără cineva) e descoperitorul citadelei alpine Machu Picchu.

Deci: omul e celebru pentru că în 1911 a descoperit niște ruine într-un vârf de munte. Ruine impresionante, dar totuși ruine. Ruine care, apropo, erau acolo de sute de ani, zona fiind amenajată prin secolul XV. Nici măcar nu le-a descoperit singur, că a făcut-o cu ajutorul unor fermieri din zonă.

Nu pricep cum vine asta. Tipul s-a plimbat prin lume, a găsit niște unii care să-i arate o chestie faină de care localnicii știau deja de sute de ani, dinainte să fie ruine, presupun, și apoi s-a autoproclamat descoperitor al numitei chestii faine? Poate sunt eu mai obtuz, dar mi se pare că nu poți spune că ai descoperit ceva dacă acel ceva e cunoscut de zeci de mii de oameni și e vechi de sute de ani.

Ca să nu mai zic de Columb, care a “descoperit” un continent care era acolo de milioane de ani. Sunt curios cum a decurs dialogul dintre Columb și “indieni”, au încercat oare pieile roșii să-i explice “Coaie, suntem aici de zeci de mii de ani, n-ai descoperit nimic. Era totul descoperit dinainte. Tu doar ai învățat ceva nou, ceva ce noi știam deja, băi față palidă!”?

Și totuși, toată lumea îl știe pe Columb drept descoperitorul Americii. Și nici măcar nu e primul european ajuns acolo cu barca, că au mai fost niște vikingi înaintea lui, dar probabil că scandinavilor nu le-a plăcut locul pentru că lipseau saunele și heringii afumați.

Așa că nu pot să-mi explic cum Hiram Bingham III a “descoperit” Machu Picchu. Nici măcar nu era îngropat, era în aer liber, într-un loc ferit, corect, dar de care știau o sumedenie de fermieri peruani.

Folosind o astfel de logică, aș putea să mă plimb și eu prin țară și să “descopăr” niște ruine care sunt deja cunoscute de un grup restrâns de oameni. Aș putea, de exemplu, după un scurt interval în care nu trece nimeni pe acolo, să spun că am descoperit Sarmizegetusa Regia și să-mi asigur nemurirea prin intermediul unei pagini de wikipedia care să povestească despre cum am găsit eu acest loc fantastic cu ajutorul unor agricultori de prin părțile locului, deci al unor oameni care știau deja de acest loc.

 

PS: wikipedia zice că omul nu a făcut decât să facă publică existența locului, adică să-l facă celebru, dar eram deja întărâtat când am citit partea asta și scrisesem deja textul

One thought on “Cum poți deveni celebru descoperind chestii care există deja

  1. 0gar

    Si daca Columb a descoperit America, la ce i-a folosit asta? A murit plin de datorii. Amerigo Vespucci a fost ala mai descurcaret si i-a botezat continentul de peste ocean cu propriul nume (ba chiar i le-a botezat pe-amandoua). Iar rudele lui Columb nici macar nu s-au ofticat. De Hiram Bingham nici nu am auzit, probabil ca n-a facut mare branza nici ala. Am auzit de astronautul Neil Armstrong, care-a fost primu’ care s-a pisat pe Luna (dar au taiat secventa aia din filmare la montaj). Iar Luna a fost nu a fost nevoie s-o descopere nimeni, ca o vedeau toti pe cer. Nici nu mai ai ce sa descoperi pe Pamant, de cand au fotografiat totul cu ajutorul satelitilor. Daca vrei sa devii o celebritate internationala, atunci descopera -daca esti in stare- un nou tip de carburant pentru masina, unul care sa nu fie extras din adancul pamantului, care sa nu fie inflamabil, care sa nu necesite rafinarea lui in instalatii industriale complexe si care sa poata fi preparat din materiale banale, gasite in comert de catre oricine, in cada pe care-o are in baie.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.