Cum ne pregătim să ne surprindă iar inundațiile?

Primăvara își intră încet-încet în drepturi, așa aș începe articolul dacă ar fi  să folosesc un clișeu tocit deja de jurnalele de știri. Însă pentru prima dată în istoria recentă a României autoritățile se pregătesc intens să fie luate prin suprindere de inundațiile specifice sezonului.

Se iau toate măsurile necesare, se suplimentează bugete și se fac planuri. Nici un detaliu nu este trecut cu vederea și nici o cheltuială nu este scutită pentru a se întruni toate condițiile ca inundațiile din anul acesta să ia prin surprindere absolut orice instituție de stat. Mai mult de atât, se instruiesc locuitorii din zonele predispuse inudării să fie total mistificați de creșterea apelor și să fie luați pe nepusă masă, exact ca în anii anteriori.
Se consolidează parteneriate cu televiziunile pentru a se asigura acoperirea mediatică a evenimentelor tragice pe care nimeni n-ar fi putut să le prevadă, chiar dacă se întâmplă în fiecare an. Se vor mobiliza reporteri pe teren, în mijlocul puhoaielor și a noroaielor și se vor căuta cele mai jalnice victime pentru a fi intervievate și a se face un spectacol din viața lor mizeră.

Oameni sărmani care nu au după ce bea o țuică, vor ști să privească neputincioși spre autorități iar acestea, ca urmare a pregătirilor intense,  vor avea replici noi, creative, întorsături jucăușe de frază, scuze serioase, tehnicalități, ridicături sincere din umeri și priviri compătimitoare și vor confirma că nici Busu și nici Romica Jurcă nu ar fi putut prevesti o asemenea dezlănțuire a forțelor naturii, chiar dacă seamănă izbitor cu eventimentele de anul trecut. Sau cel dinante. Sau celălalt.
În orice caz, oricît de mare va fi catastrofa națională, nu se va compara cu un dezastru de țară avansată, gen Japonia. Dintr-un snobism exagerat, niponii și-au executat un harakiri ecologic greu de egalat. Nu le-a ajuns cutremurul de aproape 9 grade și măgăoaia de val ce le-a măturat orașe întregi, au trebuit să pluseze inutil și să mergă all in cu scenariul apocaliptic, adăugând scurgeri radioactive.

Aștept ziua în care România va fi o țară bogată și își va permite niște calamități mai acătării, sau cel puțin să-și permită să le importe de la cei pricepuți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.