Cu ce s-a mai ocupat săptămîna asta Frontul Indignării Naționale

Frontul Indignării Naționale este un organism care se formează spontan și organic de fiecare dată cînd apare un subiect zemos sau aparent zemos în spațiul public. F.I.N. este o comunitate de oameni simpli, oameni complicați, mame cu acces la internet, părerologi, bloggeri, influenceri și Lucian Mîndruță care se idignează, se agită, se atacă și argumentează corect sau greșit toate aspectele inutile ale unui subiect pînă cînd, efectiv,  îl omoară. Frontul Indignării Naționale aleargă în jurul unor presupuneri, prejudecăți și interpretări pînă cînd toată lumea e prea obosită ca să mai poată gîndi lucid problema.

Numai săptămîna aceasta:

Dezbaterea despre mamografii s-a înecat în viitura de insulte ce s-a revărsat asupra Oliviei Steer. Nu zic că femeia nu-și merită tot juju-ul negativ care i se transmite acum prin vibrații și chakre, zic doar că nu merită mai multă atenție decît o țață care îți spune să te tratezi cu mătasea broaștei pentru conjunctivită.

Mîncarea raw e foarte bună. La fel și carnea. E doar mîncare. Puțin din toate și e grozav. Să trecem peste!

Cu vaccinurile e mai complicat, deci să-i ascultăm pe doctori și pe specialiști, adică pe ăia care fac zeci de ani de școală pînă cînd își clădesc autoritatea de a-ți prescrie o aspirină, nu pe jockeii de tastatură autoradicalizați în sucul propriilor convingeri. Doctorii par să fie în armonie totală unii cu alții cînd spun că vaccinurile-s ok și că nu îți cauzează (cu excepții infinitezimale, of course, ca orice alt fucking lucru), deci ne-am lămurit.

Eu nu știu nimic despre mamografii, dar faptul că Olivia s-a declarat împotriva lor mă determină să mă duc să-mi fac vreo trei, dintre care una la testicule. Iar din faptul că Andi Moisescu îi suportă încă toate aceste excentricități rezultă că femeia face foarte bine unele lucruri. Nu tocănițe de pui, ci probabil sex. Mi-o și imaginez.

Și cu asta ajungem la headlinerul săptămînii: homeschoolingul adoptat de familia Bucur – Nălbaru. Anunțat într-un moment extrem de prielnic, cu zece zile înainte de lansarea în cinematografe a ultimului film al lui Dragoș Bucur, subiectul a divizat părerosfera românească fix pe jumătate.

Între cei care spun că sistemul școlar e o mizerie rigidă și irelevantă și cei care susțin educația alternativă bazată pe spirit liber, skateboarding și îmbrățișat copaci nu există nici o cale de împăcare. Ori una, ori alta. Nu poți scăpa de tentația extremismului în astfel de dispute.

Aștia cu homeschoolingul spun că sistemul nu face altceva decît să te oblige să memorezi căcaturi inutile: comentarii seci ale unor cărți plicticoase și formule matematice care nu-ți vor folosi veci. Au dreptate, școlile sînt fabrici de conformism, de obișnuit copilul cu ideea de temă obligatorie pentru ca, mai apoi, adultul să accepte mai ușor un job solicitant și lipsit de satisfacții.

Mi-ar fi plăcut să am un profesor care să mă învețe să am o părere originală despre un text, și nu să-mi dicteze un comentariu pe care apoi să-l învăț pe de rost. Mi-ar fi plăcut să știu de ce trebuie să învăț chestii care nu-mi plac și care, după cum s-a dovedit pînă acum, nu m-au ajutat la abso-fucking-lut nimic. Dar nu e peste tot așa, mai sînt și profesori care caută să dezvolte individul, nu turma. Probabil ar trebui plătiți mai bine, habar n-am.

Aștia cu școala clasică sînt și mai distruși, că nu întrevăd nici o posibilitate de a putea reuși în viață fără o diplomă obținută într-un sistem care și-a dovedit deja ineficiența. Da, e prost sistemul, spun ei, dar să fie prost pentru toți, de ce să aibă unii parte de tratament preferențial? De ce să nu facă copilul sute de ore de fizică și chimie care n-o să-i ajute la nimic, căci probabil va dori să fie artist, ca părinții lui? De ce să nu-și bată capul cu logaritmi? De parcă toți absolvenții sînt povești de succes ce reflectă modul ireproșabil în care se face educația în școlile românești. N-ai cu cine, dom’le.

Soluția e extrem de simplă și o ofer gratis: să se facă homeschooling, dar la școală. Scapă și părinții de o grijă, că nu trebuie să-i explice copilului cum funcționează sistemul excretor, și scapă și profesorii de programa rigidă, adoptînd un stil apropiat celui finlandez, despre care am tot citit titluri de articole și nimic mai mult.

Voila! Care “voila” înseamnă “poftim cultură” în limba latină, din cîte țin eu minte.

Concluzia mea personală: nu-mi fac griji pentru copilul acestor oameni. O să fie ok, sînt sigur. Voi începe, totuși, să-mi fac griji cînd se vor apuca de homeschooling ăștia gen Dragnea, Oprea sau Vanghelie, că singurul lucru pe care știu ăștia să-l predea e furatul, nu scenaristica.

Sursa foto: eva.ro
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.