Unul dintre directorii Electric Castle, festivalul care a crescut în trei ani de parcă s-a dopat cu hormonii de creștere ai lui Făt-Frumos, ajungînd să fie comparat cu Glastonbury-ul englezilor, a acuzat organizatorii Festivalului Untold de plagiat. Din moment ce ambele evenimente au în denumire cuvîntul “festival”, era de așteptat să existe cîteva asemănări între ele, în sensul că amîndouă sînt happening-uri cu muzică repetitivă orientate tinerilor și țin patru zile, așa că acuzația de plagiat e cel puțin superfluă. Cît de diferit poate fi un festival de bumți-bumți față de un alt festival de bumți-bumți? Vă spun eu, nu foarte diferit, decît dacă organizarea e execrabilă și se moare de sete la cozile de bere.
Da, se poate bombăni despre faptul că unii factori de decizie au hotărît ca evenimentul principal al Cluj – Capitală Europeană a Tineretului 2015 să fie un festival aproape la fel de coios ca cel pe care Clujul îl avea deja, dar să te vaieți pe rețelele sociale că ți s-a furat ideea de bar din lăzi de bere e de-a dreptul pueril. Nu-i ca și cum niște spioni industriali ți-au pătruns în sediu și ți-au furat din seif planurile ultra-secrete pentru o mașină care merge pe bază de înjurături. Asta ar fi fost ceva cu adevărat revoluționar, mai ales ținînd cont de traficul de la noi. Dar aici vorbim doar de un nenorocit de bar, o bucată de mobilă făcută din materiale din care nu se face de obicei mobila, un suport de tejghea pe care majoritatea festivalierilor o să fie oricum prea beți să-l observe sau să-l țină minte.
E prea puțin și e prea tîrziu să strigi acum “Hoțul!”, mai ales după ce ți s-a plagiat întreg festivalul. Crezi că degeaba și-au numit fundația “Share“? Să te plîngi acum că ăia ți-au imitat barurile de bere e ca și cum după un viol pe care nu l-ai raportat autorităților te-ai plînge că agresorul ți-a rupt o unghie. Acum, n-ai ce să faci decît să încerci să treci peste afront și să te rogi la Arsenie Boca să plouă și la petrecerea lor. Asta în accepțiunea că un festival poate fi plagiat, că e mai mult decît niște scene cu muzică și dozatoare de bere și brățări pe care nu le dai jos timp de o lună ca să vadă lumea că ai fost la festival și ești interesant.
Avînd ștampila de aprobare a primăriei, Festivalul Nespus plutește undeva mai presus de orice contestații, asta chiar dacă gardurile lui au polarizat opinia publică, împărțind-o în mai multe tabere: oameni care vor festival cu orice preț; oameni care vor festival cu preț redus; oameni care vor și ei festival, dar să nu fie tocmai în centru, pentru că le încurcă flowul energetic; oameni care habar n-au ce se întîmplă în centru pentru că-s prea ocupați cu criza gunoaielor care se adună pe la periferii; oameni care nu vor festival, pentru că nu au nici o bucurie personală de pe urma lui și nu dau doi scuipați degerați pe bucuria altora; oameni care cred că e oarecum redundant ca urbea de sub Feleac să aibă două mari festivaluri identice în decurs de o lună.
După cum foarte ușor se poate observa, e greu să împaci toate aceste tabere. Asta pentru că spiritul civic și solidaritatea sînt cuvinte pe care încă n-am reușit să le traducem corespunzător din limba străineză. E greu, dar nu e imposibil. După lungi perioade de profundă introspecție și meditație asupra acestei foarte stringente probleme sociale, am găsit soluția perfectă. Cel mai original eveniment care s-ar putea organiza într-o potențială capitală culturală europeană e un Festival al Plagiatului. Ar fi complet original fără a fi deloc original, ar fi pur și simplu genial, mai autentic și mai specific romînesc și decît Festivalul Mămăligii al lui Dracula organizat de Hagi și Nadia Comăneci cu sprijinul Simonei Halep.
Fidel numelui său, Festivalul Plagiatului va incorpora toate acele elemente ce dau farmec altor festivaluri, de la noi sau din străinătate, fie ele festivaluri de gătit sushi, de muzică folclorică sau ale castanelor. Va fi atractiv pentru toate segmentele demografice, fiind o veritabilă intersecție de zone de confort recreațional și dispunînd de următoarele: tiroliene, bere la doză, muzică din categoria “Diverse”, mostre gratuite, pliante, vată pe băț, aperol șpriț, nuditate non-sexuală, corturi, reduceri de preț la toate cărțile tale preferate, conținut explicit, premii, lasere, statui vivante, bătăi în noroi, bătăi cu culori, bătăi, filme sîrbești, scurt-metraje horror (în sensul de nașpa), borș de pește, înghețată, tiribombe, bombe sexi, produse eco, produse bio, fete ieșite la produs, jocuri pe calculator, jocuri de cuvinte, locuri de joacă pentru copii, chestii ciudate care le plac părinților tăi, bețe pentru selfie-uri, volei pe plajă, porumb fiert, tenis cu piciorul, popice, kürtős kalács și mașinăria aia în care dai cu pumnul ca să îți validezi masculinitatea.
Toate acestea și multe, multe altele vor fi acoperite de inevitabilul fum de mici, înspre deliciul și bucuria nespusă a tuturor participanților. În încheiere va cînta Loredana, această Madonna a romînului, înveselind publicul cu o selecție de cîntece lăutărești pe care nu le-a compus ea, ci au fost remixate într-o variantă pop de Marius Moga, acest mic Mozart al oamenilor care nu au ascultat niciodată intenționat ceva compus de Mozart. Connect-R, adică varianta mai curată a ciornei care poartă numele de Alex Velea, va avea și el un featuring cu Loredana. Pentru a fi în spiritul festivalului, cuvîntul “featuring” va fi folosit de parcă ar fi din limba romînă.
Amfitrionii acestor festivități, Buzdugan și Morar, vor distra publicul cu material preluat în totalitate de pe interneți, fără a preciza sursa. Desfășurarea acestui festival va fi documentată în mai multe lucrări științifice, pe care le vor scrie niște hoți celebri pentru a-și scurta sejurul în închisoare. Sponsorul oficial va fi Ursus, acest Heineken al omului care n-are destui bani pentru un Heineken.
Ideea e superbă și dați-mi voie să fiu primul care mă felicită pentru ea. Bravo mie! Prin faptul că nu are nimic original în el, Festivalul Plagiatului va fi cel mai original festival dintre toate. Va avea cîte ceva de oferit pentru toată lumea, nimeni nu va fi trecut cu vederea. Singurele care vor fi complet ignorate vor fi drepturile de autor.
![]() |
Poza e de aici. Bătaia cu prafuri colorate, specifică Festivalului hindus Holi, e reprodusă în întreaga lume. Una mică a fost chiar și la Zilele Clujului |