Varză, brînză, barză, viezure, mînz, prînz. Cuvinte ce ne-au rămas de pe vremea dacilor. Cuvinte care încapsulează și concentrează într-o singură consoană zpiritul nostru național. Fiecare dintre aceste cuvinte este legat de mîncare, atît de importantă a fost noțiunea de stomac plin pentru etnogeneza acestui brav popor, dar și pentru bunăstarea zilnică a fiecăruia dintre noi.
Cu toate că e perfect conștientă de acestea, precum și de faptul că prînzul este una din cele mai importante trei mese ale zilei, Cecilia Muștiuc continuă să considere că un covrig și un iaurt de băut reprezintă un prînz decent, de om matur care lucrează zece ore pe zi. Chiar și sîmbăta, cînd are zi scurtă, de numai 8 ore.
Pentru că jobul de Quality Assurance Specialist la o firmă de IT ce face softuri pentru străinătate nu-i permite pauze mai lungi de 15 minute, în care să stea jos și să savureze o masă caldă, Cecilia a ajuns, cu timpul, să fie convinsă că își poate asigura o bună parte doza zilnică de nutriente dintr-un covrig bavarez și un iaurțel. Spune că mîncarea gătită o obosește, că îi cade greu la stomac, iar ea vrea să fie sprintenă și productivă.
Micul dejun, cea mai importantă masă a zilei, e rezolvat de obicei cu ajutorul unei cafele “To Go” și a unei brioșe cu ciocolată. Prînzul e pentru ea o corvoadă ce nu face decît să-i întrerupă flow-ul și să-i dilueaze capacitatea de focusare de care are nevoie pentru a-și îndeplini task-urile. Cu cît e mai scurt acest interludiu gastronomic, cu atît mai bine.
La francezi, prînzul ține o oră și-un pic și include cel puțin un pahar de vin. La greci prînzul ține patru ore și include și un somn de amiază. La spanioli, siesta e impusă prin lege. La firma la care lucrează Cecilia, prînzul se mănîncă în fața calculatorului în timp ce finalizezi un proiect care trebuia să fie gata de vineri.
Ceciliei nu i se pare nimic greșit în asta, că doar munca e brățară de aur și pîinea are carbohidranți. Dacă pîinea ar fi cu adevărat rea, nu s-ar mai vorbi despre ea în rugăciunea Tatăl Nostru. Plus că iaurtul are o grămadă de bacterii bune pentru flora intestinală. Și un tranzit intestinal regulat devine extrem de util cînd ai un șef care îți numără minutele petrecute la toaletă.
![]() |
Ilustrare grafică a calculelor se ce petrec în capul Ceciliei la ora prînzului |
—–