Cosplayeri 1 – Vice 0

Un tip care se prezintă drept jurnalist, dar nu e decît un hater semi-elocvent, a scris o gașcă de răutăți despre East European Comic Con. Unele amuzante, majoritatea urîte și gratuite. Nimic greșit pînă aici, e o țară liberă și ești liberi să ai păreri, oricît de excentrice ar fi ele.

Cei de la Vice au găsit de cuvință să-i publice articolul, pentru că au nevoie și de content care să nu fie ceva despre sex, tradus (prost) din engleză, sau ceva despre droguri, tradus (prost) din engleză. Și aici a intervenit prima greșeală, pentru că hatereala ieftină pe care au publicat-o n-are tangențe nici cu jurnalismul, nici cu pamfletul. Iar ei se vor publicație serioasă, chiar și cînd e vorba de umor.

Articolul haterului arunca cu biluțe de rahat în niște oameni care n-au făcut altceva decît să-și vadă de hobby-ul lor, așa că lumea s-a urzicat, în special organizatorii (ăia care i-au dat acreditarea). Era ok dacă articolul era postat pe blogul personal, dar pentru Vice era puțin nepotrivit. Printre alte enormități, autorul spunea despre o tipă îmbrăcată în Supergirl că e grasă, chestie care nici măcar nu era adevărată. Tipa era foarte ok.

S-a stîrnit niscaiva vîlvă pe interneți, iar rezultatul a fost retragerea articolului respectiv. Asta mi se pare o altă greșeală. Pentru că e semn de slăbiciune, dar și pentru că îmi lasă impresia că oricine poate să scrie orice pe site-ul lor de jurnalism care se vrea serios fără ca textul să fie analizat amănunțit.

Practic, cei de la Vice se cacă în propriul lor standard și acceptă să publice orice hatereală meschină, pe care apoi o îngroapă rușinați cînd începe să se împută.

Nu, tati, lasă acolo prostioara să vadă lumea că ai greșit. Nu te ascunde după degetul mijlociu pe care l-ai arătat mai devreme atît de mîndru. Scrie chiar în titlu că urmează comentarii acide, oamenii au fost avertizați.

Spune că articolul a fost unul de opinie, că nu ești de acord cu autorul (sau că ești, pentru că libertate de opinie și chestii), spune că-ți pare rău și că nu o să se mai întîmple, dar nu șterge articolul, că nu faci decît să demonstrezi că cei care te-au contestat au avut dreptate. Te afunzi mai rău dînd înapoi.

Ești un Charlie Hebdo virtual care îi lasă pe teroriști să cîștige. Nu-i bine!
Ai făcut o gafă, asumă-ți-o și ai grijă să nu se mai întîmple.

Ah, nu ești Charlie Hebdo, ești un alt fel de publicație.
Atunci comportă-te ca atare și nu-ți mai asocia numele cu hateri profesioniști care își hrănesc ego-ul șubred făcînd trolling de cea mai joasă speță.
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.