Corporatist ajuns șomer cerșește feedback

Pierderea locului de muncă dintr-o corporație a echivalat cu dezastrul complet pentru Martin. El și-a pierdut complet busola și e rătăcit într-un ocean fără de feedback. E complet lipsit de ajutor și habar n-are dacă acțiunile lui sunt corecte sau oportune din moment ce nimeni nu-i oferă nici un fel de feedback și nu-i analizează fiecare mișcare, decizie sau gând personal.

Înainte era mult mai ușor. Se îmbrăca exact ca și colegii lui, dar cu foarte mici diferențe. Gândeau toți cam la fel și chiar dacă aveau gânduri diferite, de spus spuneau aceleași lucruri, conform normelor procedurale interne specifice companiei mamă. Smartphone-ul îi era extensie a mânii dar și surogat de personalitate, viața personală fiindu-i la fel de sterilă ca zâmbetu-i profesional. Era cel mai fericit roboțel, ever.

Fiecare pas se încadra într-un targhet bine stabilit și fiecare mișcare făcea parte dintr-o coregrafie dirijată de cei de sus conform unui scenariu precis, ermetic. Îi erau numărate chiar și învârtelile de linguriță din cafeaua de dimineață (10-12, în sensul acelor de ceasornic) iar acum că trebuie să decidă pentru sine e atât de neajutorat încât nici măcar nu e amuzant. E așa dezorientat că nu se poate focusa deloc. Nimic nu mai face sens pentru el. E pur și simplu fucked up, săracul.

Cum adică să mănânce ce vrea la prânz? Unde-i meniul limitat al cantinei din incintă? Când e ok să ia pauze pentru fumat și cât durează ele acum? Cui îi trimite raporțelul zilnic la sfârșit de zi? Cum să hotărască singur dacă ceva e cool sau nu? Unde-s graficele? Mai completează cererea de mers la baie în triplu exemplar?

E un șoc imens să treci prin viață așa ne-feedback-uit și nici nu-i de mirare că în doar câteva săptămâni Martin a făcut saltul de la tablete electronice la pilule antidepresiveCureaua pe care trebuie să o strângă tot mai tare nu i se asortează cu nici una din perechile de pantofi. Adaptarea e grea fără un feedback corespunzător care să-ți confirme faptul că ești pe traiectoria potrivită. Oare cum trăiau oamenii înainte de inventarea feedback-ului? Ca niște barbari, cel mai probabil.

Sursa photo: scrie pe ea, colț dreapta jos
———-
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.