Cîtă apă economisești, de fapt, cînd bei bere?

Cînd vezi un panouaș atît de simpatic în fața unui bar mai-mai că-ți vine să cedezi manipulării evidente și să intri să bei o bere. Mhhhm, îmi vine să beau o bere și numai gîndindu-mă la bere. Am momente în care îmi vine să beau o bere chiar și în timp ce beau o bere, în sensul că beau o bere rea și aș avea poftă de una mai bună, mai rece, mai artizanală sau mai aromată, așa, dar asta e deja o problemă pe care trebuie s-o discut cu grupul meu de anonimi.

Orișicum, ideea la care vreau să ajung e că nu economisești apă cînd bei bere, ba dimpotrivă. E nevoie de multă apă pentru a obține o halbă de bere. Ca fapt divers, și preludiu pentru marea dezvăluire, e nevoie de 196 de litri de apă pentru a obține un ou de găină, 790 de litri de apă pentru un kg de banane și 1.600 de litri pentru a face o pîine de-un kil (crescut grîu, spălat tractorist care adună grîul și altele).

Pentru a obține un kg de carne de porc trebuie să cheltui aproape 6 tone de apă, pentru un kg de carne de vită e nevoie de 15 tone iar pentru 1 kg de ciocolată trebuie să prădui 17.196 de litri de apă, dacă e să crezi cifrele oferite de theguardian.com. Și nu sînt motive să nu le crezi.

La bere e mai complex calculul acvatic, căci cantitatea de apă necesară pentru a obține o bere depinde de mulți factori: la ce scară se lucrează (industrial sau artizanal), cît de temeinic speli ingredientele și sticlele, după ce rețetă gătești, etc.

Conform unor surse, într-o bere intră oriunde între 60 și 180 de litri de apă. Conform altor surse, un duș de 8 minute consumă oriunde între 60 și 130 de litri de apă. Așadar, poți să consumi mai multă apă îmbătîndu-te cu bere într-o seară decît făcînd dușuri zilnice timp de-o săptămînă.

Pe de altă parte, există și berării care consumă 3,5 litri de apă pentru fiecare litru de bere produs, ceea ce nu-i rău deloc, dar totuși e departe de acea economisire pe care o promite glumița de pe panou. Îi spun glumiță pentru că-s în toane bune (nu-s la prima bere) și ca să nu îi spun direct minciună, că sună urît.

Acum trebuie să vă las. Mă pun să calculez cînd pot să fac cel mai curînd un duș dacă mai vreau să beau azi o bere. Probabil peste vreo trei zile. Nici nu vreau să mă gîndesc ce se întîmplă dacă o să vreau și-o vișinată.

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.