Cît de greu se împacă sentimentul religios și dezvoltarea economică?

Two great European narcotics, alcohol and Christianity. Friedrich Nietzsche

Romînia face parte din grupul țărilor locuite de cei mai religioși oameni de pe planetă, cel puțin așa reiese dintr-un studiu realizat de Gallup International Association. (via 9am.ro)

foto: hopeinrhodes.blogspot.ro

Ba chiar șade pe un loc fruntaș, singurele țări care au înregistrat rezultate superioare țării noastre între-ale religiozității fiind, în ordinea numărului de rugăciuni trimise în eter, Ghana, Nigeria, Armenia, Fiji și Macedonia. Ne scăldăm, așadar, în apele sfințite ale unui club foarte select, devansînd la scor minim țări precum Irak, Kenya și Peru.

În schimb, de cealaltă parte a spiritului divin stau, în ordine descrescătoare a procentului de populație declarată atee, următorii: China, Japonia, Cehia, Franța, Coreea de Sud, Germania, Olanda, Austria, Islanda, Australia și Irlanda. Rezultatele complete ale studiului pot fi cercetate, și nu crezute pe cuvînt, aici.

Fără a fi necesare interpretările unui sociolog sau economist profesionist, se poate vedea cu ochiul liber de cataracta religioasă următorul lucru: cu cît este țara mai declarat religioasă, cu atât este mai săracă financiar. Cei săraci cu duhul au astfel tot mai puține motive de bucurie, deși, fiind într-adevăr săraci cu duhul, nu vor pricepe nimic din acest studiu. Sau poate că așa le va fi mai ușor să se împace cu celălalt fel de sărăcie, cea economică.

Din păcate(sic!) pentru Romînia, din 2005 până în 2012 religiozitatea a crescut cu 4 procente, de la 85% la 89%. Și spun “din păcate” fiindcă s-ar părea că, cel puțin la nivel macroeconomic, simțămîntul religios puternic lucrează în defavoarea dezvoltării economice. 
Păi și atunci cum se face că tocmai la noi Biserica Ortodoxă a înregistrat în 2011 un profit de 6 milioane de euro, mai mult ca McDonalds, mai mult ca unii băieți isteți din energie sau unii regi ai asfalturilor? Simplu, la noi se poate, iar motivul este cît se poate de banal: ca la noi la nimenea. Cel mai recent exemplu vine dintr-un articol din Libertatea, unde ni se arată cît de ușor le este măicuțelor să-i aducă ofrande Sfîntului Profit. Vezi aici materialul! Poftim o mostră:

Afacerile Bisericii Ortodoxe Române nu mai sunt de mult o necunoscută pentru publicul larg. Fiind scutite de taxe, ideile comerciale ale preoţilor şi, în acest caz, ale călugărilor devin adevărate fabrici de profit. Acesta este şi cazul Mănăstirii Fârdea, unde vieţuiesc 15 măicuţe – cele mai multe venite din zona Moldovei – şi părintele ieroschimonah Moise. Potrivit maicilor, ideea înfiinţării unei afaceri care să dezvolte mănăstirea a fost a părintelui, care se ocupă şi de site-ul prin intermediul căruia se face comerţ, denumit inspirat orthodoxmall.eu. În oferta de veşminte se găsesc şi produse care sunt caracterizate ca fiind de lux. Acestea sunt lucrate în atelierul mănăstirii de cinci dintre maici, cu materiale cumpărate din afara ţării.

P.S.: A mai observat cineva că săptămîna trecută au început să se țină tot mai multe slujbe pentru aducerea ploii, imediat după ce meteorologii au prezis precipitațiile care urmau să cadă în weekend?
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.