Cele 5 obiceiuri sănătoase ale oamenilor săraci, dar fericiți

Rutina, bat-o proverbiala vină, e nevoită să îndure povara sisifică a unei nefericite faime. Sensul ei peiorativ, devenit deja cvasi-implicit, e greu de spulberat. Agent al plafonării și impresar al plictisului, rutina și-a dobîndit în timp un aer de cartier rău famat al comportamentului uman.

Moralitatea neutră a rutinei pare a fi desconsiderată de metehnele moderne. Acum, cînd variația, viteza și aleatoriul au căpătat parfum de virtute, rutina defilează într-un penaj de rățușcă urîtă. Conform basmului, tot ce-i trebuie acestei rățuști pentru a se transforma într-o splendidă lebădă e îngrijirea corectă și corespunzătoare (și hrana sub formă de grăunțe).

Rutina e o unealtă, una ce poate fi folosită atît pentru binele sinelui, cît și pentru vătămarea acestuia. Lecțiile de viață, deprinderile sănătoase și învățămintele doldora de înțelepciune pot fi derivate și din repetitivitatea banală a cotidianului. Și sînt cu atît mai înălțătoare venind din partea unor săraci. Nu te-ai aștepta ca niște oameni sărmani, care nu au nici după ce să bea apă murdară dintr-o baltă, să aibă ceva de oferit, dar te-ai înșela.

Săracii pot fi un izvor nesecat de inspirație din care să-ți ostoiești setea motivațională. Nu toți săracii, desigur, pentru că majoritatea-s niște mîhniți cărora doar chirăitul mațelor le acoperă discursul complet neinteresant, doar unii dintre ei. Mă refer la cei fericiți. Cei care, întîmplător, au anumite obiceiuri de la care nu se abat. Iată cîteva dintre ele:

1. Micul dejun e sfînt. Nu degeaba i se spune cea mai importantă masă a zilei. Oamenii săraci, dar fericiți nu își încep ziua fără acesta, imprimîndu-i o însemnătate ritualică. Chiar și atunci cînd micul dejun constă în cîțiva biscuți serviți între două felii de pîine. Sau o mînă de mere furate dintr-o grădină. Sau pufuleți înmuiați într-un ceai de buruieni culese din jurul blocului. Supa de coji de cartofi e surpinzător de gustoasă și sățioasă.

2. Mersul pe jos face piciorul frumos și traiul sănătos. Săracii fericiți aleg mersul pe jos în locul folosirii unei mașini pe care oricum nu și-o permit. Și nu doar că nu și-o permit, dar n-au bani nici măcar de-o poză cu o bicicletă. Mersul pe jos e sănătate curată, gratuită. Pentru că altfel te bucuri de viață cînd, în drum spre serviciu, îți iei timpul necesar să admiri cum se cuvine frumusețile orașului. Mai ales dacă plouă și ți-e urît să apelezi la transportul în comun (deoarece n-ai bani de bilet).

3. Reciclarea. Declinul societății de consum e evident. Nu putem produce gunoaie în ritmul de acum fără a destabiliza grav mediul în care trăim. Astfel că oamenii săraci, dar fericiți reciclează ca și cum viața lor ar depinde de asta. De multe ori, chiar depinde. Nimic nu se aruncă, totul se transformă. Un pantof rămas mic poate fi folosit pe post de cană. O haină ruptă arde bine, aproape ca lemnul, în nopțile reci de iarnă. Doza de bere e bună să ții în ea chiștoacele adunate de pe stradă din care îți încropești țigările. Orice lucru, oricît de vechi sau stricat, poate fi recondiționat și refolosit.

4. Igiena. Mai precis, o abordare relaxată, oarecum dezinteresată, a igienei personale. Necesitatea unor abluțiuni zilnice a fost intens supralicitată de către vînzătorii de săpunuri. Așa cum o pisică se poate menține curată prin forțe proprii, poți să o faci și tu, chiar dacă nu ajungi cu limba prin toate coltoanele corporale care-i sînt accesibile unei pisici.

Și cam atît. Oamenii săraci, dar fericiți sînt obișnuiți cu lipsurile. Știu să se descurce cu mai puțin. De exemplu, le ajung patru obiceiuri sănătoase, chiar dacă titlul promitea cinci. Acest skill este crucial pentru sănătatea lor, în special pentru sănătatea lor mintală, cea de care depinde fericirea. Avem multe de învățat de la ei, săracii.

Adoptă aceste obiceiuri și ai putea să fii și tu fericit. Sau măcar sărac. Succes!

—–

3 thoughts on “Cele 5 obiceiuri sănătoase ale oamenilor săraci, dar fericiți

  1. 0gar

    5. Alcoolul
    Al cincilea obicei n-o fi prea sanatos sanatos da’ sigur te va face fericit. Ca dovada, uita-te la mecla acelui cultivator de ging-seng din poza de pe blog care-si transporta fericit la culme portia saptamanala de boasca ambalata in PET-uri din plastic. Tu realizezi ce inventie importanta a fost pentru civilizatie – alcoolul? Unii oameni de stinta spun ca focul a fost factorul principal, altii ca agricultura sau construirea de piramide (sunt toate niste ineptii). Numai unui om beat putea sa-i treaca prin cap ca sa foloseasca focul ca mijloc de incalzire centralizata a pesterii in care se adapostea tribul lui (cand a facut faza asta, i-a speriat ca pe toti dracii!), primele plantatii atestate istoric au fost cele de vita-de-vie prin Mesopotamia iar din inventarul descifrat de arheologi in Egipt (pentru ca printre hieroglife erau si obscenitati, cum ar fi “M*** RAMSES” cioplite de sclavii nemultumiti de salariu, astazi fac la fel, deci iata ca istoria se repeta) rezulta ca faraonii au comandat munti de pietre necesare pentru materiale si un fluviu de bere pentru manopera.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.