Cea mai tare farsă

One thought on “Cea mai tare farsă

  1. Nu este o farsa, acesta este tabloul ”Ciornâi Cvadrat” (Patrat Negru) si a fost realizat intr-un interval de 5 ani de zile (1910-1915) de catre pictorul Kazimir Malevici pentru un boier rus care i-a comandat un nud de femeie, pe care sa si-l atarne deasupra divanului.
    La final a iesit scandal mare, clientul i-au cerut banii inapoi, dar Malevici a reusit cumva sa-l tromboneasca si i-a promis ca-i va face alt tablou, total diferit. Doua tablouri la pret de unu’! A pictat urmatorul tablou foarte repede, doar 2 ani a durat ca sa faca urmatoarea pictura intitulata ”Belâi Cvadrat” (Patrat Alb). A avut acelasi efect ca si primul.
    Fiind cam nepriceput in ceea ce priveste pictura cubista, boierul a crezut ca isi bate joc de el si i-a poruncit vizitiului sa-l scalpeze pe artist. Malevici a scapat nevatamat pentru ca a izbucnit Revolutia si bolsevicii cand au ajuns la Putere i-au bagat in Gulag pe toti boierii pe care-au pus mana, printre care se numara si clientul lui. Malevici a continuat sa lucreze, dar de data aceasta pentru Clasa muncitoare, n-a mai avut aceeasi cifra de afaceri, n-a mai facut acelasi profit, dar i-a fost ceva mai bine pentru ca acesti comunisti insetati de cultura aveau pretentii de la artisti mai mici decat le avusese burghezia, iar urmatorul lui tablou s-a bucurat de un succes mult mai mare decat primele doua, si a fost intitulat ”Crasnâi Cvadrat” (Patrat Rosu).
    Astazi, dupa 100 de ani, fiecare dintre cele trei creatii ale maestrului este cotata la Casa de licitatii Sotheby’s din New York la suma de 60 000 000 de dolari -bucata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.