Cea mai mare problemă a inspectorilor ANAF e că se îmbracă urît

Inspectorii ANAF s-au apucat să ia la bani mărunți orice bacșiș nedeclarat și orice vînzare ce pare să fi ocolit bonul fiscal. Nu-i neapărat un lucru rău, deși găselnița asta cu două bonuri pentru un ciubuc amărît pare cam mult zgomot pentru puțin cash
Apropo, am văzut că există oameni care îi spun bacșișului ‘șpagă’. Oamenii respectivi sînt tîmpiți și merită să plătească rate la bancă pentru tot restul vieții lor. Șpaga e ilegală și imorală, în timp ce lăsatul bacșișului e un obicei cît se poate de civilizat. 
Ajunși în Vama Veche pentru a sărbători prin muncă tradiționalul 1 Mai mîncătoresc, inspectorii ANAF au fost primiți cu un nivel de ospitalitate rezervat exclusiv triburilor invadatoare. Nu e vina lor, e o meserie murdară și cineva trebuie să o facă. A man’s gotta do what a man’s gotta do, vorba corporatistului care s-a îmbătat muc și a umplut plaja de PET-uri. 
Natură moartă cu oameni care ‘simt că trăiesc’, de aici

Vamaioții de weekend se cred speciali pentru că, în timp ce restul țării se îndoapă cu carne, ei se îndoapă cu alcool, astfel că regulile ar trebui cumva să ocolească oaza lor de liberate prost înțeleasă.

Deci, pentru că nu știu că un stat civilizat ar trebui să funcționeze pe baza unei corectitudini fiscale care să guverneze toate activitățile comerciale, vamaioții de ziua a șaptea i-au întîmpinat pe inspectorii fiscali de parcă funcționarii statului ar fi venit să facă dragoste neprotejată cu mamele lor, pe care nu le-ar mai fi sunat a doua zi deși la început părea că s-a înfiripat ceva cu adevărat special între ei.

Parte din vină aparține acelor turiști teribili care nu înțeleg că fac parte din aceeași specie de cocalar cu grătaragii care inundă pădurea de gunoaie după ce-și îndeasă mutrele triste cu carne prăjită. Dar trebuie să recunoaștem că și inspetorii cerșesc bătaie de batjocură atunci cînd se îmbracă de parcă ar fi niște inspectori Gadget ai regimului comunist.

poza e de aici

Nu poți avea pretenția să fii luat în serios atunci cînd arăți ca un controlor de tren în timpul ceremoniei de ieșire la pensie. Serios acum! Pălărioarele alea de general în rezervă fac mai mult rău decît bine, pentru că nu servesc nici un scop, fiind mai mult incomode decît practice, iar culoarea aia tristă, de ploaie în timpul unei înmormîntări, din care și-au croit sacourile, nu ajută nici ea.

Unii dintre ei arată ca niște copii care s-au îmbrăcat în hainele părinților cînd aceștia nu erau acasă, chestie care e contrastează maxim cu atitudinea gravă și uber-serioasă pe care încearcă să o simuleze. E ca și cum ai fi luat la rost de un poștaș pentru că nu ai scris corect adresa pe o felicitare pe care ai trimis-o de la mare, una de-aia stupidă, care nu-i decît un dreptunghi negru și lucios pe care scrie ‘Litoralul noaptea’.

De la oameni cu o astfel de ținută nu te aștepți decît să-ți deschidă ușa hotelului sau să te conducă pînă la aeroport, de aceea e cu atît mai neplăcut cînd ei se apucă să-ți cotrobăie prin contabilitate. Pentru că arată ca și majordomii personali ai unor polițiști comunitari.

Tocmai de asta cred cu tărie că toate scandalurile iscate de hiperactivitatea inspectorilor ar putea fi ocolite dacă aceștia ar avea niște uniforme mai prietenoase și mai puțin scorțoase. Și, desigur, dacă n-ar fi complet nerezonabili în acordarea amenzilor, dar să începem cu pași mici.
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.