Ce prost e Han Solo!

Han Solo e prost. Bine, vor spune unii, întreaga franciză e slabă și singura valoare artistică pe care o are povestea cavalerilor jedi e rezultatul efectului distorsionant al nostalgiei asupra psihicului uman. Însă, dintre toate chestiile negrozave din care e compusă seria, Han Solo e mai prost și decît Jar Jar Binks. Rățoiul reptilian e intenționat ridicol și împiedicat și insuportabil, în timp ce Han Solo pozează (prost) într-un rebel macho, un erou miserupist. Din păcate, e un erou prost.

M-am apucat să revăd hexologia Star Wars pentru a mă pregăti pentru episodul al 7-lea. Recunosc, am văzut mai mult parodii după SW decît SW original, așa că m-am pus pe vizionat la modul serios. După nici jumătate din episodul IV (care e, de fapt primul) deja nu-l mai suport pe Han.

Și nu e pentru că vorbește despre parseci ca și cum ar fi unități de timp. Și nici pentru că nu crede în jedi-ism, deși ordinul jedi era răspîndit și arhi-cunoscut prin galaxie și un traficant ar fi trebuit să știe despre el (ăsta e mai mult un neajuns al sequel-urilor, dar a trebuit menționat).

Mi s-a părut incredibil de prost pentru că atunci cînd a negociat chestii cu Jabba a finalizat discuția rostind ironic replica: “Jabba, you’re a wonderful human being“. Ok, scena asta apare doar în varianta extinsă a filmului. Ok, la primele filmări rolul lui Jabba era jucat de un tip gras, cu accent irlandez, și abia tîrziu s-a intervenit cu CGI, cînd a permis-o bugetul.

Chiar și așa, de ce ai mai lăsa replica asta în film? Ca să nu mă mai pot eu bucura de poveste auzindu-l pe Han cum îi spune unui vierme uriaș că e o ființa umană minunată? Nu se putea dubla ceva peste cuvîntul “human“? Harrison ar fi fost mai mult decît bucuros s-o facă, omul ar face orice pentru bani, vezi mizeria intitulată Indiana Jones and the Crystall Skull.

Știu, e o greșeală a filmului, a editorului, a studioului care a lansat variante extinse doar pentru a mai stoarce niște bani de la fanii hard-core. Dar mie nu-mi pasă de toate dedesubturile astea. Mie îmi pasă de film și de personaje. Și în aceste condiții, Han Solo mi se pare un personaj prost.

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.