Calul de sufragerie, eterna culme a rafinamentului

După lungi tergiversări motivate de faptul că imobilul nu corespunde pretențiilor lui de fost șef de stat, Traian Băsescu s-a mutat în vila de pe strada Gogol. A făcut-o, așa cum se face, cu cățel și cu purcel, dar mai ales cu ursuleț și căluț. Nu e vorba de un căluț viu, ci unul artificial, echivalentul cabalin al florilor de plastic. Opulență? O are. Sau cel puțin crede că o are, la fel ca Rareș Bogdan cînd face pe nașul la vreo nuntă.
poză via adevarul.ro
Într-un fel, se poate spune că fostul președinte nu s-a mutat, ci a descălecat ca un voievod medieval. Diferența fiind că marinarul nostru va rămîne mai degrabă celebru pentru tot ce a încălecat (justiție, presă, elena udrea) și nu pentru locul în care s-a dat jos de pe mîndrul său bidiviu de plastic. Dacă nu poți s-o arzi ca un snob adevărat, avînd un grajd cu cai vii pe care să-i vizitezi din cînd în cînd și să te simți superior, următorul cel mai bun lucru e statuia unui cal.
Avantajul e evident, calul de plastic nu se balegă pe covor, nu trebuie hrănit și stă cuminte oriunde-l pui, fără să-ți ronțăie perdelele alea bune. Stă cu tine la masă, dacă vrei, stă de pază la ușă sau șade blînd și se holbează melancolic pe geam, contemplînd kitschul, după cum s-a putut observa “acasă la Andreea Marin”. Și dacă înțeleg oarecum de ce ți-ai decora bîrlogul cu un ursuleț de lemn, deși nu locuiești într-o cabană situată în ficatul munților, un imens bibelou în formă de cal stă în casă ca nuca în perete, adică forțat. 
Un singur lucru e clar: luxul, eleganța și rafinamentul se manifestă sub formă de cai, fie că vorbim de cai-putere sau cai decorativi de sufragerie.
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.