O busolă morală ce arată mereu sudul

Mi-e greu să am păreri despre toate chestiile care se întâmplă în jurul meu. Ba pentru că-s prea multe, ba pentru că nu mă interesează, ba pentru că nu vreau sau nu pot să am idei originale despre toate rahaturile posibile sau probabile. Poate că nici nu-s în măsură să am păreri, nefiind suficient pregătit într-un anume domeniu. Recunosc asta. Uneori am păreri stupide doar de dragul de-a argumenta ceva stupid (asta face parte cumva din structura mea de umorist și n-o pot controla).

Astfel că, la fel ca mulți alții, împrumut păreri de la diverși formatori de opinie. Urmăresc destul de mulți astfel de influenceri și părerologi. Sunt de acord cu ei în majoritatea cazurilor, dar nu întotdeauna. Știu că sunt și ei oameni și nu pot avea dreptate tot timpul, așa că iau părerile lor cu un dram de sare. Înțeleg unde au dreptate și unde greșesc. Observ unde sunt obiectivi și unde părtinitori. Îmi place când recunosc că au greșit și când își declară limitele.

Mircea Badea nu intră în această categorie. Chiar El, fiul lui Jor El, nu e formator de opinii. El e distribuitor de certitudini. El nu crede, el știe. El n-are păreri, el are direct sentințe. El nu greșește, nu dă înapoi, nu admite intepretări și nu vede alte puncte de vedere în afara celor care-i avantajează trustul. E genul de om cu care nu prea poți vorbi, că nu-ți dă niciodată dreptate și nu te ascultă. Probabil de aia are emisiune în care vorbește de unul singur, pentru că-l depășesc rigorile unui dialog cinstit.

În Mircea Badea am mai multă încredere decât în toți ceilalți la un loc. Dacă vreunul dintre ceilalți formatori de opinii, fie că-i un CTP, un Guran, un Mândruț sau un Eftimie, are vreo interpretare a unui eveniment, mă gândesc că ar putea avea dreptate, dar nu totalmente. În schimb, dacă Mircea Badea emite o judecată despre un anume lucru, știu sigur, fără umbră de dubiu că lucrurile stau fix invers de cum zice el.

Mircea Badea e ca o busolă morală care arată mereu sudul. Orice ar spune, orice ar face, știu că ar fi cel mai sensibil pentru sănătatea mea mintală să adopt o poziție diametral opusă lui. Pentru că e atât de corupt moral și intelectual încât poți să fii sigur că partea întunecată a forței l-a acaparat complet.

Sunt, totuși, recunoscător pentru existența lui Mircea Badea. Când nu știu ce părere să am despre un lucru, mă uit la el, ascult ce zice, și îmi formez o opinie contrară celei exprimate de el. S-a ajuns până acolo încât, dacă ar face o emisiune întreagă în care mi-ar lăuda caracterul, la final de emisiune aș fi convins că sunt un om de tot căcatul.

Gâdea e la fel. Și mulți alții mai puțin cunoscuți. Am dat exemplul cu Badea pentru că e cel mai facil. La fel de bine s-ar putea să n-am dreptate. Mai ales că nu mă uit deloc la el. E doar o părere. Sau o argumentație stupidă de umorist în pană de inspirație. Nici eu nu mai știu.

4 thoughts on “O busolă morală ce arată mereu sudul

 1. AnduVlad

  Mo ! Pot sa iti folosesc introducerea pe pagina mea personala ?
  fara sa specific de unde a venit ?
  pot , pot ?

  Reply
 2. Sollar

  “Formator de opinie” – o alăturare de termeni care denumesc cea mai inutilă si penibilă simulare de ocupație. Adică – oricine poate avea o opinie și e gratis. Sărac sau bogat, cult sau prost, cocalar sau hipster, toți pot avea o opinie. Bună, rea, e opinia lor. Că o țin doar pentru ei sau își exasperează toti cunoscuții, e dreptul fiecaruia. Dacă nu ești in stare să ai o opinie și trebuie să vină altul să ți-o formeze, apai ești în punctul cel mai de jos al evoluției umane, la un milimetru mai sus decat maimuța cu cur lat. Opinia e ca laba mă. Poți sa ți-o faci gratis și oricum ai face-o tot iese bine. Dacă trebuie să vină altul să-ți facă laba că tu nu ești în stare e cam trist. Cam asta e Mircea Badea – un lăbar trist care o freacă la toți macacii care acuma au descoperit că au degete opozabile și nu știu ce să facă cu ele – ca d-aia nu le iese laba

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.