Bostanul – leguma infernală

Umorul involuntar pe care îl poate genera un prost stîrnește invidie în orice umorist, comic sau scenarist. Nu există minte lucidă care să debiteze enormități amuzante mai bine decît un prostalău sincer. Tocmai de aceea, clipurile cu agramați se viralizează mai ușor decît orice scenetă isteață regizată de niște profesioniști. Mihai Bendeac poate confirma asta, pentru că a făcut sezoane întregi de emisiuni în care a imitat personaje cretine precum Florin de la Caransebeș sau perversul de pe Tîrgu-Ocna, în loc să producă ceva original.

Cînd am citit că părintele Savatie Baștovoi a spus că “Jocul de-a bostanii este un joc de-a moartea” m-a bufnit rîsul. Replica lui, așa scoasă din context cum e aici, e genială. În primul rînd pentru că e adevărată. Am cioplit zilele trecute o parte dintr-un bostan, pentru a-l pune la copt, și era să înfig cuțitul în mine de mai multe ori. Bostanul a încercat să mă omoare și nici măcar nu mă jucat cu el!

Sînt niște legume infernale, bostanii ăștia, tari ca lemnul și dulci ca păcatul. Dar sînt dulci numai după ce îi ții în cuptor, dovadă că numai flăcările iadului le scot la iveală adevăratele calități, precum unui demon.

Apoi, mi-a plăcut pentru că, oricît ar fi de adevărată, supoziția lui Savatie e și complet falsă. Singura legumă diabolică e broccoliul. Îți dai seama de asta privind aversiunea copiilor față de ea. Sufletele pure ale copiilor sesizează instant încărcătura satanică a acestui zarzavat malefic, de aceea refuză să-l mănînce.
După care, mi-am dat seama că ar putea exista un sîmbure de adevăr în spusele lui Savatie. Dar asta numai în interpretarea celor de la Sector 7, cei care au făcut materialul cu “Moartea în coajă“, despre pericolul semințelor. Bostanul și floarea soarelui sînt satanele agriculturii.
Într-un final, am început să fac singur corelații și legături privind natura bostanului. Prima impresie ține de firea lui înșelătoare: arată exact ca un pepene, dar nu e un pepene. E cel mai rău lucru pe care îl poți face – să fii o legumă care vrea să pară fruct! Roșia e atît de iubită pentru că se poartă ca o legumă, ea fiind de fapt un fruct. Cîtă noblețe din partea ei! Roșia e modestă și plină de bunătate, nu ca mandarina aia fadă și supradimensionată pe nume pomelo, care-i o glumă de fruct.
Cu toate astea, eu nu cred că bostanul e malefic. Și am un argument solid în direcția asta: pentru a cumpăra un bostan, trebuie să scoți bani din buzunar; banii, se știe, sînt ochiul dracului; asta înseamnă că atunci cînd cumprei un bostan îi scoți ochii dracului. Ceea ce nu poate fi un lucru rău, nu?
Bostanul e o legumă atît de infernală că pînă și semințele lui produc dependeță
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.