Bleak Friday* (reduceri de preț pentru oameni reduși mintal)

Reducerile online nu-s de nici o treabă. Stai acasă singur și trist în fața calculatorului și depinzi de un nenorocit de server ca să poți naviga printre rafturile virtuale pentru a-ți cumpăra chestii inutile cu bani pe care nu-i prea ai.
Nu simți nicio trăire mai intensă clickuind sec din promoție în promoție, obiectul dorințelor tale nefiind nimic mai mult decît o înșiruire de pixeli pe un ecran luminos, imaterial ca umbra unui vis. Asta doar pînă în momentul livrării, săptămîni mai tîrziu, cînd imaginația este confruntată cu realitatea și primele broboane de sudoare născute de calculul mintal al cheltuielilor lunare încep să-ți răcorească șira spinării.

Parcă e mai savuroasă îmbulzeala fizică, există un simț al urgenței care te pătrunde de cum ai trecut de ușile magnetice. Concurența e palpabilă, te umple de adrenalină, tensiunea îți crește de cum îi vezi la față pe toți cei care se interpun între tine și plasma mult dorită, pe cei care au visat luni de-a rîndul la același aspirator sau mașină de spălat ca și tine și nu ar ezita nici o clipă să te calce în picioare pentru a le obține. Le vezi flacăra din ochi și lăcomia din suflet, scrîșnetul dinților acoperă fundalul sonor la magazinului, încrîncenarea atinge cote paroxistice pe măsură ce stocurile se epuziează, răbdările vânătorilor de chilipiruri fiind de mult epuizate.

Îmbulzeală la porțile magazinului eMag (dramatizare)
Ca să nu mai zic nimic de bucuria pe care o resimți, de exemplu, cînd smulgi din mîinile unei bătrînici mașina de găurit la care salivai de ani buni încoace și pe care ți-o poți permite doar acum (reduceri de 20%) și pe care o vei folosi cu cea mai mare plăcere să dai găuri în pereții apartamentului.
Deci n-are voie să treacă nefructificată o promoție la telefoane sau tablete sau orice alte gadgeturi care devin depășite aproape din momentul în care sunt scoase din țiplă. Cum să nu-ți arunci banii înspre vînzători la așa afacere? Doar trebuie să ai cel mai ultimul răcnet de model de smartphone atunci când n-ai ce discuta cu oamenii din jur și trebuie să-ți faci cumva de lucru, pentru a evita stinghereala. Dac-aș fi eu ceva copyrighter aș insista pentru genul acesta de slogane: 
Evită contactul uman cu stil, numai cu Samsung
Nokia, disconneting people

iFost, iFăcut poze, iFerit privirea, iPhone 
În mare, cam asta e ideea, nu vă feriți de contactul uman. Mergeți și înghesuiți-vă ca sarmalele-n ceaun la promoții, cumpărați tot, pentru că acesta e întreg scopul vieții, după cum spune și băiatul acela care fuge la începutul filmului Trainspotting:

“Choose Life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol, and dental insurance. Choose fixed interest mortgage repayments. Choose a starter home. Choose your friends. Choose leisurewear and matching luggage. Choose a three-piece suit on hire purchase in a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pissing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked up brats you spawned to replace yourselves. Choose your future. Choose life…”

* joc de cuvinte în limba engleză, Bleak = mohorît, palid, sec, șters, deprimant, ofilit, trist
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.