Bancnotele sunt la genul feminin

Cînd țara arde, cel puțin la modul figurat, pentru că afară s-a făcut deja destul de friguț, baba nu are altă treabă decît să se pieptene. Lucru care, trăind în Romînia, îi ocupă tot timpul. În schimb, tinerele domnișoare au tot timpul din lume pentru beautificare, școala sau cariera devenind mai nou doar mofturi. Nu doar că se piaptănă, dar își aplică și un fond de ten discret, mascara, farduri într-o combinație veselă de culori tomnatice, luciu de buze, poate chiar și puțin blush roșu în obrăjori.

Vă întrebați poate care-o fi motivul pentru care frumusețile patriei se căznesc a se înfrumuseța la modul fizic mai abitir acum decît în restul anului. Iar răspunsul e cît se poate de simplu, deși atunci cînd vine vorba de femei parcă toate lucrurile se complică. Nu și în acest caz. Organizația nonguvernamentală ALTFEM a pornit o campanie al cărei scop final este punerea unei figuri feminine pe bancnotele romînești. Lucru foarte admirabil de altfem, pardon, altfel. Iar oamenii sunt încă deschiși la propuneri. Sau cel puțin ar trebui să fie, vă explic imediat de ce.

Dar de ce oare tinerele vlăstare pomenite mai devreme nu se tem de concurența pe care le-o pot face alte personalități ale istoriei, reprezentante ale sexului gingaș mult mai cunoscute decît ele? Femei cu greutate precum Regina Maria, Ana Ipătescu, Ecaterina Teodoroiu sau Haricleea Darclee. Răspunsul e la fel de simplu. Nu sunt destul de notorii și mai ales nu mai sunt actuale. E trist dar în același timp e adevărat. În epoca vitezei nu mai putem să tot privim înapoi.

Ce rost are să pui pe o bancnotă pe cineva care nu a apărut nici măcar într-un tabloid? N-o va recunoaște nimeni, de exemplu, pe Sofia Ionescu, prima femeie neurochirurg din lume, pentru că n-a stat niciodată pe Happilica la oră de maximă audiență și nici n-au fost reporterii de la Cancan TV să-i cotrobăie prin debara. Întreabă un om de stradă dacă știe de Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu, prima femeie doctor în drept din lume, sau de Alexandrina Cantacuzino și îți vei da singur seama de ce nu e o idee bună promovarea acestora. Ar provoca mai multe complicații decît benficii.

De ce să oferi o asemenea mediatizare unei persoane care nu măcar nu mai poate profita financiar din urma acestei promovări? N-ar ajuta nimănui pentru că se știe că manualele de istorie nu mai fac rating. În schimb se fac bani buni din scandaluri televizate. Deci punerea unei Zăvorance, de exemplu, sau a unei Bahmuțence pe moneda națională ar putea chiar să-i multiplice acesteia valoarea (și să nu vă aud cu glume legate de înumlțirea cu zero). Tabloidele nu se sfiesc să umple paginile lor de sîni goi și se vînd ca pîinea caldă (sau ca noul model de iPhone dacă doriți o metaforă mai modernă). De ce n-ar face și BNR-ul același lucru? S-ar înghesui străinii să cumpere lei noi cu bustul amplu al Drăgușancei pe verso mai tare decît se înghesuie credincioșii la moaște.

Lira sterlină are pe ea o poză cu băbăciunea aceea regală și chiar și așa face cît aproape 6 leuți de-ai noștri. Vă spun eu că o poză cu Inna goală pe foaia de un leu ar da pe spate bursele lumii, catapultînd moneda noastră pe noi culmi ale gloriei financiare. Același scenariu s-ar desfășura cu oricare dintre frumusețile patriei în cazul în care s-ar găsi imortalizate sub semnătura lui Isărescu.

Poate că doamna Tatoiu n-are nevoie de asemena omagiu, ea fiind deja omniprezentă în viețile romînilor. Andreea Esca ocupă deja un loc onorabil în manualele de istorie, ar fi egoist din partea ea să aspire la mai mult de atît. Elenă Băsescu probabil se păstrează pentru bancnotele europene, dată fiind experința ei la Bruxelles. În rest, toate celebritățile feminine ale momentului ar avea posibilitatea de a se afla într-o bună zi imprimate pe bancnotele romînești.

Singura întrebare la care mai trebuie să-i găsim un răspuns este: Ce ne vom face cu atîtea bancnote de 2 Lei?

. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.