Băi, Patriarhule, era atît de greu să recunoști că ai folosit un trafalet?

„Nu este trafalet. Trafalet este pentru cei neinițiați, cei care habar n-au în ce constă slujba de sfințire și ce se folosește la slujba de sfințire. Este o tijă de aproximativ 2-3 metri, având în vedere faptul că sunt și încăperi mai înalte și care este folosită pentru a unge cu untdelemn sfințit pereții încăperii respective”
                                      Constantin Stoica, purtător de cuvînt al Patriarhiei Române

. . . și albul rămîne alb

Serios, vin eu și te întreb: era sfințirea plasmelor diminuată în vreun fel dacă recunoștea unul din voi că n-ați avut altă soluție decît să improvizați un dispozitiv de sfințire la distanță? Trebuia să vă lepădați voi de trafalet cum s-a lepădat Iuda de Iisus? Nu vi se pare reacția asta puțin exagerată?

Eu unul nu mă pricep la treburi religioase, dar un minim efort de ordin logic îmi spune că un domeniu axat pe chestiuni imateriale n-ar trebui să opereze cu distincții atît de concrete încît să nege folosirea unui banal trafalet și să inventeze în stil de newspeech rizibila noțiune de ‘tijă de sfințire’. Serios, tijă de sfințire? Într-o eră în care pînă și Papa a recunoscut că unii preoții catolici s-au mai dedat la cărnița de minor și că e posibilă existența extratereștrilor, era atît de dificil să admiți că ai folosit un nenorocit de instrument de zugrăvit ca să ajungi cu apa sfințită prin locurile mai greu accesibile?

Și apropo de asta, mai am o nelămurire: dacă sfințești peretele la bază, nu se consideră că ai sfințit întreg peretele? Chiar îți trebuie o prăjină ca să-l sfințești și la nivelul de 3 metri? La fel și cu stația de montaj – dacă ai sfințit partea de jos, aia cu manete și butoane, plasmele nu mai trebuie udate cu bidineaua sfîntă, că se consideră că fac parte din același angrenaj. Părerea mea. Hashtag numazic

Și o ultimă chestie. După ce absolut întreg internetul a văzut pozele cu tine ținînd în mînă trafaletul, e oarecum copilăresc să vină unul de-ai tăi să spună că ăla nu era un trafalet. Știm cu toții cum arată un trafalet și ăla era un fucking trafalet, așa cum găsești în orice magazin. Chiar nu-i cool să insulți milioane de oameni în felul ăsta de ‘hainele noi ale împăratului, dar invers’.

P.S. – Pun pariu că în curînd o să se găsească de cumpărat prin magazinele bisericești ‘tije de sfințire’, care o să fie exact ca niște trafaleți, dar mult mai scumpi.

P.P.S. – Numai cocalarii mai poartă atît de multe haine albe pe ei. La fel și cu aurul.

P.P.P.S. – După ce au trecut niște ore, pe site-ul mediafax a apărut termenul de ‘miruitor extensibil’, propus de aceeași Patriarhie. Astea înseamnă că tot ce am scris mai sus rămîne la fel de valabil.
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.