Anticafenea, adică un fel de ceainărie?

Restul Lumii: – Ai auzit de conceptul ăsta nou de anticafenea?

Eu: – Da, îi zice ceainărie. Sau berărie. Sau local care nu servește cafea, dacă există așa ceva.

RL: – Nu, ești prost, ăsta e primul și singurul establisment de pe piață care nu servește cafea. De fapt, nu servește nimic. Dacă vrei un ceai, tre’ să ți-l faci singur. La fel și cu mîncarea, tre’ să ți-o aduci de acasă. Și nu există chelneri. Și nici meniu, pentru că nu se vinde nimic.

Eu: – Adică-i exact ca la mine acasă, dar nu e la mine acasă. E probabil undeva prin centru. Și probabil costă și bani, că fițele astea de centru nu-s niciodată ieftine.

RL: – Din nou, ești prost. Anticafeneaua e un spațiu dichisit în care nu plătești consumația, numai timpul petrecut acolo. E un loc unde poți să lucrezi, să citești, să pierzi vremea, să consumi wi-fi cu propriul tău gadget, să pari interesant pentru că-ți permiți să nu fii la serviciu în miezul zilei și poate chiar să-ți faci și un ceai dacă te prinde pofta. A scris despre el și gândul.info

Eu: – Adică plătești chirie într-un loc unde muncești și nici nu primești nimic în schimb? Nu pentru asta s-au inventat birourile? Măcar acolo mai poți fura din mîncarea colegilor. Și ești plătit. Puțin, dar ești plătit. Mi se pare contraintuitivă afacerea asta. E ca o sală de așteptare dintr-o gară, puțin mai curățică, în care se citește, se stă, se muncește puțin, dar poți să-ți faci și un ceai. Dă-mi voie să fiu profund neimpresionat de treaba asta.

RL: – Băi, ești incredibil de prost. Asta e o alternativă trendy pentru munca la birou. În anticafenea poți ține ședințe, poți lucra într-un mediu mai relaxat și mai informal decît într-un birou. Plus că arată ca și cînd IKEA a făcut un copil cu Librăria Cărturești, copil care a crescut mare și acum e expert în business și chestii hand-made, deci o să rupă interneții pozele făcute în anticafenea. Haștag anticafenea.

Eu: – Să pui “anti” în fața unui cuvînt nu face decît să-l transforme în ceva foarte negativist. Înțeleg că vrei să faci parte dintr-o contracultură, să nu fii mainstream, dar e stupid să fii împotriva cafelei. Sau a cafenelelor în general. Cafenelele sînt cel mai grozav lucru care i s-a întîmplat vreodată interacțiunii umane, după alcool.

RL: – Băi, ai înțeles greșit, ca să nu zic prost. Anticafeneaua nu e opusul unei cafenele, e o combinație între un birou, o bibliotecă și o cafenea, dar fără cafea.

Eu: – Unde pana mea îți imaginezi tu că poți să muncești fără cafea, în toată lumea asta largă?

RL:(expiră aer pe nas și își lasă în jos umerii, dezamăgită) Dă-i pace….

Eu: – Nu, c-am înțeles despre ce-i vorba. Locul e un fel de spațiu de joacă pentru adulți cu pretenții artistice slash loc de întîlnire pentru hipsteri ușor impresionabili slash sală de așteptare în care poți să fii cît de cît productiv slash bibliotecă pentru pseudointelectuali exhibiționiști. Dar pentru că oricare dintre numele astea ar fi fost prea lung, i-au zis anticafenea.

FOTO: Mediafax (Dragoş Savu)

. . .
  . .
    .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.