Anti anti-Voyo

Spune NU Voyo e echivalent cu “Spune nu unei afaceri corecte”.

Știam demult că Romînia nu e chiar cea mai transparentă democrație din lume, că nu are cea mai grozavă economie, că nu are multe din lucrurile pe care locuitorii altor state le iau drept banalități, gen autostrăzi, birocrație minimă, politicieni corecți, o legislație funcțională, servicii publice decente, adică, în mare, condiții. Dar felul în care online-ul de la noi a sărit de fund în sus și a răbufnit vitriolic împotriva site-ului Voyo mi-a încrețit nările a dezgust cum numai discursurile lui Vadim o mai pot face.

Cei peste 30.000 de fani ignari ai paginii de FB anti Voyo, răvășiți nespus de intrarea în “mentenanță” a site-ului Vplay.ro de unde își iau doza zilnică de Hollywood și probabil incapabili de efortul supraomenesc de a-și orienta imaginația înspre un alt hobby, par să uite că pirateria este un furt intelectual. Cu accent pe furt, și nu pe intelectual, atribut cu care tot mai mulți dintre romîni par să nu vrea să aibă nimic în comun.

Zeci și sute de mii (poate exagerez) de oameni lucrează la acele seriale nădăjduind că rodul muncii lor va fi apreciat cum se cuvine, adică va face mulți bani. Să nu uităm că e vorba de o afacere, banii sunt scopul principal de cele mai multe ori. Adică serialul va fi vîndut și altor televiziuni după ce a fost difuzat în SUA, bineînțeles, tot contra cost. Iar dacă romînașii noștri descurcăreți preiau toate acele seriale imediat după ce au apărut și le fac disponibile gratis!, înseamnă că sunt un fel de sabotori ai bunelor practici concurențiale sau habar n-au cum funcționează economia de piață și de este ilegal ceea ce fac ei. Acesta este și motivul pentru care dumpingul este ilegal. Dacă nu știți ce este acela, să îl căutați online. Pont: nu e genul acela de dumping pe care-l găsești pe site-urile porno.

Acesta este și motivul (e vorba tot de furtul intelectual) pentru care chiar și cel mai bun serial, atunci cînd se difuzează la teve la noi, are un rating de rahat, incomparabil mai mic decît are Suleyman Magnificul (s-ar uita cineva la el pe Vplay?, acum sincer întreb) sau prostiile alea proteviste cu copiii emotivi, un Călinescu penibil sau Las Fierbinți. Pentru că toată lumea l-a văzut deja online sau se poate uita la el la orice oră, gratis.

Așa că îmi vine rău cînd văd cu cîtă prostie oarbă se hulește voyo.ro, un demers de altfel cinstit, așa cum este și Netflixul din State. Apropo, există și în State posibilitatea de a vedea serialele online (Hulu sau iMBd) dar doar la o săptămînă după difuzare și doar pe o perioadă limitată. Din cîte țin eu minte poți vedea din fiecare doar ultimele 3 episoade.

Oamenii care sunt împotriva Voyo sunt probabil același gen de oameni care se supără atunci cînd nu pot merge cu nașul și trebuie să plătească bilet întreg și li se pare că au fost nedreptățiți.

Așa că eu m-aș bucura să se prăpădească toate vplay-urile și în schimb voyo-urile să reziste bine-mersi. Și nu doar pentru că trăiesc din drepturi de autor și n-aș vrea ca altul să cîștige mai mult decît mine de pe munca mea, dar mă gîndesc că dacă aș fi eu un Eminescu al modernității, nici n-aș apuca bine să-mi aranjez poemele pe foaie că ar apărea deja postate pe pereții site-urilor rebele care nu s-ar catadicsi să-mi plătească nici măcar o lețcaie pentru traficul făcut de opera mea. Iar eu, Eminescu, aș muri de foame și aș priva posteritatea de geniul meu poetic. Știți cum zic?

Deci, voyo bun (nu lucrez pt Sîrbu și nici n-am fost obligat să scriu asta și nici n-am intrat sau n-o să intru vreodată pe voyo, dar ca idee n-am nimic împotriva lui) și vplay rău. Dacă vreți un alt termen de comparație, pot spune că vplay este echivalentul virtual al cuplului Buzdugan și Morar, cei care fac rating bunicel de ani de zile cu glume și materiale preluate integral de la tot felul de blogări și cațavenci.

Și cam atît, acum mă pun repede la un film pînă nu închid ăștia și torentele.
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.