Andreea Esca S.R.L.

S.C. Andreea Esca S.R.L., adică firma pe care o deține Înaltpreaștirimea Sa Andreea Esca, vrea să înregistreze la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci două formule de salut, și anume Bună ziua România, bună ziua București și Bună dimineața România, bună dimineața București. Cu asta se ocupă doamna respectabilă, cea care îți spune în timpul jurnalului de știri să aștepți pînă după pauză pentru viralul cu animăluțe, atunci cînd tace.

Formula cu “Bună seara” este deja marcă înregistrată și aparține Pro TV, asta în timp ce replica aceea cu “Se futu butonul” e complet ignorată, probabil din cauză că are prea puține aplicații comerciale. Asta deși ambele au contribuit în egală măsură la clădirea notorietății doamnei Esca, alături de tunsoarea Bob și de dialogul forțat cu Busu.

Andreea Esca, demonstrînd aici că interesul
nu poartă numai fes, ci și pălării de diferite culori
Pentru că despre asta este vorba, despre bani. Andreea, ai legătura, nu vrea ca și alte firme să facă bani salutînd țara ei de baștină și apoi capitala țării ei de baștină, în ordinea asta. Nu vrea ca incredibila și irepetabila formulă de salut, la care nu se putea gîndi nimeni în afară de ea, dar care nu-i nici pe departe atît de memorabilă precum amicalul “Ce faci, coițe?” să fie folosită în publicitate, telecomunicații, educație, instruire sau divertisment. 
E o chestie care ține de mîndrie sau de proprietate intelectuală, habar n-am, pentru că mie îmi pare a fi doar o specie involuată de lăcomie pură. Și e cel puțin ciudat că asta vine tocmai din partea unei persoane care, din punct de vedere financiar, n-a avut niciodată grija zilei de mîine, ca să folosesc un clișeu deja obosit.
Atît de rău să stea treburile prin ProTV? O să se apuce Neti Sandu să ceară și ea bani de fiecare dată cînd cineva folosește expresia “Mercur retrograd”? O să aibă Busu pretenții ca el să fie singurul care să spună cît e de cald afară? O să vrea Măruță să le dea peste mînă tuturor celor care vor dori să facă un ban cinstit din chiloțăreli și rahaturi senzaționaliste? O să ceară Smiley drepturi de autor pentru “Bă, ej nebun”? 
Bă, ej nebun? Pentru o televiziune care funcționează aproape exclusiv cu emisiuni cumpărate de la televiziunile americane (The Voice / MasterChef / America’s got Talent / chestia aia din timpul zilei care e doar un fel de The View mai neinteresant / emisiunea aia care imită Family Feud-ul lui Steve Harvey atît de fidel că i-au pus și un prezentator de aceeași culoare, pe Cabral), ProTV e al naibii de chițibușar cînd vine vorba de apărarea drepturilor de autor. Probabil că, avînd atît de puține creații originale, vor să și le protejeze cît mai bine.
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.