A dus banii cu găleata ca să își plătească rata

Există o categorie de oameni deosebiți pe care aș vrea să-i văd încasînd o mie de bobîrnace peste testicule de la o gașcă de gorile care știu MMA. E vorba de geniile acelea neînțelese care se răzbună pe băncile care le-au păcălit cu credite neavantajoase returnînd banii sub formă de găleți pline cu mărunțiș. Exact cum ar face Liam Neeson dacă cineva i-ar răpi fiica și l-ar soma s-o răscumpere la cursul de zi al francului elvețian. 

Asta face un prost solemn cînd vrea să se răzbune pe o instituție financiară – își îndeplinește obligația față de bancă în cel mai tîmp și incomod fel posibil, spetindu-se zile întregi cu adunatul monedelor în găleți care ajung să cîntărească zeci de kilograme, găleți pe care le cară apoi cu spinarea lui de om necalificat pentru slujba de adult full time și de care-i mîndru din cale afară. 
Prostul crede că vendeta lui va afecta într-atît de mult sistemul bancar încît factorii de decizie o să-i șteargă pe loc datoria, poate chiar o să-i trimită și cîteva maseuze și un trabuc scump, și nu înțelege că planul la care el a muncit cu o dăruire demnă de o cauză mai nobilă nu afectează decît un biet jocheu de ghișeu care, cel mai probabil, e la fel de fomist ca el. Dar care jocheu are la dispoziție și niște mașini de numărat monede, deci rezolvă în cîteva ore gălețile de bănuți la care geniul nostru a trudit zile de-a rîndul.
Am mai auzit de un isteț care a ales să-și plătească datoria lunară sub forma unor depozite de cîte un leu sau chiar mai puțin. Băi Hawkingule care știi tu exact cum funcționează universul banilor, amărîții ăia de la ghișeu oricum fac în fiecare zi aceleași operații repetitive de roboței umani, tu n-ai făcut decît să le întrerupi șirul de nenumărate mutre triste care le înmînează bani cu mutra ta tristă care le înmînează bani. Poate că ăia chiar se bucură cînd sînt scoși din rutina lor. Nu ei trebuie luați la bani mărunți (sic!), ci contractele alea cu scris mărunt și ambiguu.
Despre ambii intelectuali se pot citi mai multe AICI
Singurii oameni afectați de master-planul datornicilor răzbunători sînt ceilalți clienți ai băncii. Ăia care au și ei problemele lor și datoriile lor și care trebuie să petreacă timp suplimentar în bancă pentru că unul dintre angajații care putea să-i ajute e ocupat cu gălețile de intelect pur și nediluat pe care i le-a vărsat în poală un Einstein financiar cum e flăcăul acesta din imagine. 
Am înțeles, oamenii au împrumutat o cîrcă de bani și acum trebuie să dea înapoi de trei ori cît au luat, din diverse motive. A căzut piața imobiliară, au fluctuat valutele, s-au încurcat la calcule, nu-i mai ajută socrii cu bani, etc. Nașpa.
Dar protestele de genul acesta nu demonstrează decît că cerebralii ăștia cu credite nu au nimic mai bun de făcut și că li se pare o idee grozavă să-și petreacă întreg timpul liber adunînd găleți de mărunțiș, în loc să stea acasă și să le explice propriilor copii că anul acesta Moșul o să aducă doar cadouri simbolice. Sau că învățămîntul superior e superapreciat.
Eu, personal, n-aș strînge acele zeci de kilograme de monede nici dacă aș ști că-mi rămîne mie toată suma și aș putea trona peste mormanele de bănuți ca Smaug Magnificul peste comoara piticilor. E cea mai imbecilă risipă de energie care există, părerea mea. Dacă oricare dintre băieții ăștia se filma cu telefonul în timp ce plîngea, cînta prost sau mînca pateu și punea clipulețele pe youtube, într-o lună-două sau cinci și-ar fi permis să angajeze pe cineva care să strîngă gălețile de monede în locul lui.
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.