DJ-ul din Hamelin

Conform legendei populare germane, micul flautist din Hamelin a scăpat orașul de șobolani hipnotizîndu-i cu fluierul lui fermecat și ademenindu-i pe toți într-un rîu din apropiere, în care, evident, aceștia s-au înecat. Cînd primarul a refuzat să-i plătească cele o mie de mărci pentru care s-au înțeles prin acord verbal, că euro încă nu se inventase, micul flautist a folosit același procedeu pe copiii din oraș, pe care i-a vrăjit cu muzica lui și i-a îngropat sub un deal într-un stil nu foarte diferit de cel folosit de Bane pentru a îngropa poliția din Gotham. Copiii erau sub pămînt, dar erau ok, ca minerii ăia din Chile.

Asemănările dintre fluierul fermecat din basm și muzica unui DJ de calibru internațional (ca exemplu absolut întîmplător puteți să vă gîndiți la orice DJ mare care a cîntat la Festivalul Untold din Cluj) sînt copleșitoare. Mixurile dumnezeiești ale unui Amin van Buuren, de exemplu, acompaniate de steagul ce flutura semeț în briza dimineții, ar fi putut modela turmele de oameni din stadionul clujean în orice fel ar fi dorit mușchiulețul olandezului. Cred că dacă le-ar fi cerut celor prezenți să se arunce în Someș, aceștia ar fi făcut-o fără să ezite, doar pentru că omul a vărsat o lacrimă și a agitat drapelul țării (așa cum face în toate concertele lui mai mari, după cum se poate vedea chiar pe pagina lui de Facebook).

Nu zic, e minunat că prima ediție a festivalului decurge atît de bine și ar fi la fel de minunat ca următoarele să fie cel puțin la fel de… nespuse. O postare pe rețelele sociale de la un astfel de ‘artist’ poate promova țara mai mult decît orice gală de box sponsorizată de frunza Elenei Udrea.

Dar mi se pare ciudat să te entuziasmezi atît de mult pentru un DJ, adică pentru un tip care mixează muzica altora și o îmbunătățește cu bași puternici, jocuri de lumini, lasere și artificii. Dar, după cum am mai spus, eu nu știu foarte multe despre muzică. De exemplu, îmi place ca muzica să aibă versuri care să transmită un mesaj sau să vină din instrumente la care se căznesc niște oameni, nu din programe pe care pot să le instalez și eu pe laptop.

Pozele sînt găsite pe Google și pe pagina de Facebook a lui Armin van Buuren

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.