Cum îi convingi pe români să-și vaccineze copiii

În general, românii au mai multă încredere în preot decât în medic. Am mai spus asta: dacă doctorul le spune să nu mănânce sărat, românii mănâncă totuși puțin sărat, că doar n-o fi nimic și cum să mănânce chestii fără gust; dar dacă le spune preotul să țină post și să nu mănânce nimic toată ziua, nu mănâncă nimic toată ziua.

O prietenă mi-a povestit zilele trecute despre niște părinți care aveau un copil bolnav de ceva destul de grav, nu mai țin minte. În loc să meargă cu copilul la doctor, părinții s-au dus cu copilul în vârf de munte la nuștiuce mănăstire unde un preot cu har a deschis cărți, a invocat spirite și a conjurat vrăji și ale cărui rezultate s-au văzut abia un an mai târziu, când părinții au vizitat în sfârșit un doctor.

În România se moare din cauza unor boli curabile, pe motiv că oamenii sunt circumspecți față de vaccin și au mai puțină încredere în oamenii care au făcut mulți ani de școală decât în cei care au un blog pe wordpress și păreri despre aluminiu și cauzele autismului.

De aceea, cred că rata de vaccinare ar tinde spre 100% în România dacă vaccinul ar suferi un mic rebranding. În primul rând, ar ajuta enorm dacă ar avea un nume cu iz bisericesc. Pun pariu că dacă începem să-i spunem vaccinării “ritualul sfintei înțepoșanii” nu o să mai existe atât de mulți opozanți ai acestuia. Scriem pe eticheta lui că e “aghiasmă intravenoasă” și în curând policlinicile vor aduna mai mulți credincioși decât moaștele.

Problema vaccinului rezultă din faptul că medicii nu știu să se adreseze pacienților într-un limbaj pe care aceștia să-l înțeleagă. Degeaba îi vorbești despre activarea anticorpilor și imunizare unei persoane care crede că bolile sunt rezultatul păcatelor părinților și se vindecă prin descântec, cruci și rugăciune. Mesajul trebuie adaptat primitorului. Ergo: ritualul sfintei înțepoșenii. Așa cum botezul îl spală de păcate, înțepoșenia îl spală de bubițe. Suflet curat în trup curat.

Am găsit și sloganul perfect pentru campanie: Vrem spitale ÎN catedrale.

2 thoughts on “Cum îi convingi pe români să-și vaccineze copiii

  1. “În România se moare din cauza unor boli curabile…”
    Cu ghilimele sa nu ma acuzi de plagiat.
    Intrebarea este: Tu chiar crezi ca prostia e curabila?
    Alta intrebare; Oare prostia e o boala? Sau o stare naturala a omului medieval modern cu ifone si internet?

    1. că e boală, că e stare naturală, prostia e curabilă, zic eu. toți ne naștem maxim de proști. nu știm să mergem, nu știm să vorbim, nu știm nimic. pe parcurs ne educăm corpul și mintea și scăpăm de mare pare din prostia originară. nu toți. dar câțiva, care sunt dispuși să depună efort în direcția asta. deci da, e curabilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.